10/06/13 22:06
(http://e-vestnik.bg/)

Как жена в депресия щурмува Белия дом и Капитолия

Инцидентът във Вашингтон. Снимка: от тв екрана

В района на сградата на Белия дом и Конгреса на САЩ една жена нахлу с автомобил през полицейските заграждания, след което бе преследвана и застреляна.

“Ню Йорк таймс” подчертава, че това става около половин месец след стрелбата в “Нейви ярд” във Вашингтон, при която загинаха 12 души, и на фона на напрежението между Белия дом и републиканците в Конгреса по бюджета и финансирането на администрацията.

Според вестника властите са срещнали трудности при идентифицирането на нападателката - 34-годишната Мириам Кеъри от Стамфорд, Кънектикът - заради размера на нараняванията. Полицията в Стамфорд е евакуирала сградата, обитавана от жената, за да търси бомба. Тя е имала дете, но не е известно дали едногодишното дете в колата (останало невредимо при стрелбата) е нейно, пише нюйоркското издание.

Според “Ню Йорк таймс” Кеъри е една от петте дъщери на семейство от Бруклин, Ню Йорк. Сестра й Франклин, който още живее с майка си в същата сграда е разказала, че се е срещнала с Мириам тази седмица и тя изглеждала добре. Майкъл Браун, който е дългогодишен приятел на Мириам, съобщил, че във вторник тя взела своята дъщеря от дома на майка си, която гледала детето. По думите на майката после Мириам отпътувала за Кънектикът.

Мириам Кеъри е работела като дентален хигиенист, продължава “Ню Йорк таймс” и цитира нейния бивш работодател д-р Бари Уайс. По думите му тя била уволнена през август 2012 г. след скандал между нея и друга колежка в малкия кабинет за пародонтално лечение. “Когато й направихме забележка за определена ситуация в офиса, тя избухна”, казва зъболекарят, без да разкрива повече подробности пред “Вашингтон пост”.

“Вашингтон пост” изтъква, че при нахлуването си в охраняемия район в сърцето на американската столица жената не е била въоръжена и единствените изстрели в района на Капитолия са били произведени от служители на реда. Началникът на вашингтонската полиция Кати Л. Лание изрази вчера вечерта на пресконференция увереност, че случилото се “не бе инцидент”, тоест, че Кеъри е действала умишлено, пише вестникът.

По думите на Лание момиченцето от колата е в добро състояние и е под надзора на социални работници. Шефката на полицията във федералния окръг подчерта, че този случай е показал ефективността на огромния апарат по сигурността във Вашингтон, изграден след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. “Периметърът за сигурност проработи” - и около Белия дом и около Капитолия, казва тя, цитирана от “Вашингтон пост”. Според нея службите за сигурност “направиха точно това, което трябваше да направят”.

Служителите от подразделението на полицията към сградата на Конгреса също действаха адекватно и бързо при създалата се ситуация, отбелязва вашингтонското печатно издание. Законодателите са били предупредени незабавно чрез имейли, обхождане по кабинетите, а пребиваващите в заседателните зали са ги напуснали.

След спадането на напрежението членовете на двете камари на Конгреса изказаха благодарност на т. нар. капитолийска полиция чрез ставане на крака и ръкопляскания. На персонала в Сената бяха раздадени значки с надписа “Благодарим на капитолийската полиция”, пише “Вашингтон пост”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване