10/06/13 22:07
(http://e-vestnik.bg/)

Още затворници на съвестта в Русия

“Амнести интернешънъл” призна за затворници на съвестта трима участници в протест срещу кремълските власти

Спецчасти задържат протестиращи в Москва. Снимка: Новая газета

Международната правозащитна организация “Амнести интернешънъл” призна за затворници на съвестта трима обвиняеми за безредиците на Блатния площад в Москва по време на протестите срещу властта през май м. г., съобщават руски издания.

“Според “Амнести интернешънъл” има сериозни основания за извода, че най-малко трима от обвиняемите -  Владимира Акименкова, Артьом Савьолов и Михаил Косенко, са били несправедливо лишени от свобода за мирно осъществяване на свои права - свобода на събиранията и свобода на изразяване на мнения”, цитира “Новие известия” съобщение на организацията.

Тримата не са извършвали противоправни и насилствени действия, изтъкват правозащитниците. Активисти на “Амнести интернешънъл” в цял свят подписват писма с искания за незабавното им освобождаване, посочва пред вестника шефът на руския й филиал Сергей Никитин.

Правозащитникът Сергей Власов, водещ проекта “РосУзник”, приветства решението на “Амнести интернешънъл”, защото според него всяко внимание към случая може да е от полза. Той обаче недоумява защо са обявени за затворници на съвестта само трима от над 20-те обвиняеми, тъй като и други не са използвали насилие.

Сергей Никитин обяснява, че присъствието на тримата на Блатния площад на 6 май е регистрирано с видеокамери отначало докрай - стопроцентово е сигурно, че не са участвали в сблъсъците с полицията. “Амнести интернешънъл” обаче продължава да разследва случая и списъкът може да бъде разширен, допуска той.

Активисти от “РосУзник” обръщат внимание, че властта в Русия е разтревожена от нарасналото международно внимание към “делото за Блатния площад” и това може да се отрази на бъдещите присъди, добавя “Новие известия”.

Според правозащитници процесът по това дело изобилства с нарушения, пише “Независимая газета”, споменавайки ред здравни проблеми на обвиняемите. Вестникът информира, че защитникът на един от тях - Сергей Кривов, е изпратил в прокуратурата жалба срещу съдебните пристави, които били неговия довереник.

В сряда Кривов разказа в съдебната зала, че пристав го ударил, за да го накара да кляка гол пред десетина полицаи, включително жени. Подобно оплакване срещу пристав подаде тази седмица и друг обвиняем - Владимир Акименков. И в двата случая съдийката, водеща делото -  Наталия Никишина, пренебрегна оплакванията: смъмри Акименков, а след като Кривов съобщи за гаврите, нареди той да бъде изведен навън, разказва изданието.

По данни на “Независимая газета” Никишина скоро ще бъде включена в американския “списък Магнитски” и в нова резолюция на Европарламента, която ще осъжда руските власти за нарушения на човешките права. Съответно на съдийката ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ и в страните от Европейския съюз

БТА

Публикувана на 10/06/13 22:07 http://e-vestnik.bg/18816/oshte-zatvornitsi-na-savestta-v-rusiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване