10/07/13 00:30
(http://e-vestnik.bg/)

9 милиона овце изчезнаха в прехода; Бежанци ли ще напълнят пустите села?

Продължение. Виж тук предишната част „Канадски писател отшелник в Трънско – как загиват българските села

Село Мрамор. Снимки: Иван Бакалов

На две места при обиколката ни из трънските села ни погледнаха подозрително и питаха дали пък не оглеждаме изоставени къщи да търсим място за настаняване на бежанци от Сирия. Такива мисли им минават през главата на местните. Празни села, изоставени къщи. А през границите пъплят бежанци и емигранти.
Шега-майтап, но този вакум, който се образува в българските села, наистина може някой ден да се запълни с бежанци от Азия и Африка. Никой не знае занапред какви войни и катаклизми могат да накарат народ от юг да се понесе насам.

Няма стада, няма и интернет…

Влизаме в с. Вукан. И там живеят десетина души през зимата. Две жени, които срещаме на пътя, не могат да кажат колко точно жители има. Оказва се, че са от летните пришълци тук. Насочват ни да питаме един мъж, който бута колело в малка уличка страни от единственият асфалтиран път. И той не може да каже точно за жителите, и той е от София. Това е родното му село, където той живее по 8-9 месеца в годината, след като излязъл в пенсия. Любо, както се представя, е 66-годишен, бил е електроженист и монтажник. Оплаква се, че не може да остане зимно  време в селото, защото не му дават да си купи дърва за отопление на по-ниска цена, като на местен жител.
Във Вукан се виждат някои съвсем срутени къщи и други, които ще паднат сами всеки момент.

В едно от най-оживените села - Мрамор - живеят 15-17 души. Снимки: Иван Бакалов
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване