10/07/13 16:53
(http://www.hsnovini.com/)

Две жилищни сгради в Хасково ще се обновят енергийно с евро средства

12 етажни собственици от Хасково са кандидатствали по проекта „Енергийно обновяване на българските домове”. По него представители на етажната собственост от областния град ще имат възможност да обновят жилищата си значително по-евтино.

Днес и утре на площад „Свобода“ от 15 часа, а на 9-ти в малкия Бизнесцентър се провежда информационната кампания на министерството на регионалното развитие. По време на срещите управителите на етажната собственост, както и самите обитатели, ще могат да зададат въпросите си и да поставят казуси, свързани с участието на собствениците в проекта. Той е на ЕС и Европейски фонд за регионално развитие.

10 от подадените общо 12 заявления в Хасково са одобрени. В областния град има подписани договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за две сгради. Едната сграда е на ул. „Цар Освободител” № 28, а другата е ул. „Ком” № 2. „Те са с готови подписани договори и вече са получили графика за следващите дейности, които предстои да бъдат извършени по проекта”, сподели Иванка Богунска, координатор за Хасково на проектен мениджър Южен централен район. Голям брой от заявленията са подадени от домоуправители на блокове в централната част на Хасково, отчитат специалистите.

Проектът обхваща 36 градски центрове и е с продължителност три години. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв. Целта на проекта е осигуряване на по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради в градските центрове чрез повишаване на качеството на жизнената среда и изпълнение на мерки за енергийна ефективност.

За всяка одобрена сграда собствениците получат финансова помощ до 75% от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда. От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност.

Иванка Богунска, координатор за Хасково

Във връзка с реализирането на проекта Фонд за жилищно обновяване подпомага процеса по обновяване чрез предоставяне на заеми/банкови гаранции. Неговата цел е да подпомогне сдруженията на собствениците или отделните собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от 25% от бюджета за обновяване на съответната сграда/блок-секция.

Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”.

Димитър Димитров
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване