10/07/13 21:18
(http://e-vestnik.bg/)

Опасността зад ромите, които изплашиха Европа

в. Евениментул зилей

Ромско семейство в Тандарей. Ромите не са забогатели след пребиваването си в Западна Европа, но с радост биха се върнали там. Снимка: дъсън.юк.ко

Румъния отново пропуска присъединяването към Шенген заради политици, които са неспособни да видят гората заради дърветата. Посещението на премиера Виктор Понта във Франция бе разходка, която се оказа безполезна за целта на присъединяването. Правителството в Париж обяви, че няма да подкрепи присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство.

Френските официални лица пуснаха първоначално “гълъбчето”, обяснявайки тази съпротива с присъствието на големия брой роми във Франция. След това, когато си дадоха сметка, че отново проявяват дискриминация, промениха посоката към сигурността на границите и корупцията. Румъния има проблеми в тази насока, истина е, но не заради тях сме отложени отново.

Анализ на отдела за международна политика на “Евениментул зилей” обяснява реалните причини за позицията на правителството във Франция. През март има местни избори и върху правителството се оказва голям натиск от всички градове, притеснявани от големите ромски общности, които са се настанили там. Това провокира реакции, каквато е блокиране на присъединяването на Румъния, което има само изборни ползи и не решава с нищо проблема.

На практика присъединяването към Шенген няма никаква връзка с ромите, които имат право да се придвижват както пожелаят в територията на ЕС. Те са граждани на Европейския съюз, които имат право да се придвижват и да живеят където поискат. Ако нарушат някой национален или местен закон, може да заплатят както всеки друг европейски гражданин. Политиците във Франция не са измислили използването на тази тема с предизборни цели. Правеха го и много други държави, които се противопоставяха на присъединяването на Румъния, използвайки положението на ромите, за да привличат гласове.

Всички очевидно грешат, отнасяйки се повърхностно към много сериозен проблем, който не принадлежи само на Румъния и България, както смятат много политици от страните, които използват този въпрос, за да блокират присъединяването на Румъния към Шенген. Франция специално направи едно странно упражнение по лицемерие, за да покаже, че не прави дискриминация. Чисто и просто плати на хиляди роми, за да се върнат в Румъния, вярвайки че така е решила някакъв проблем. Не реши нищо, защото повечето от тези, на които бе заплатено да си тръгнат от Франция, се върнаха там.

Положението ще се влошава, докато Европа не разбере, че образованието и еманципацията на ромите на нейна територия не е проблем само на държавите, в които ромите са родени. Това е проблем на цяла Европа, ако принципите, върху които е изградена, не са празни думи. Ясно е, че рахитичните образователни системи в държави като Румъния и България не могат да се справят с това предизвикателство и има нужда от добре подкрепена обща стратегия.

Без обща стратегия, която да предполага помощ и интелигентни образователни програми, проблемът ще се задълбочава и ще произвежда много опасни последствия. Едно такова последствие, с експлозивен потенциал, е надигането на негативни настроения на мнозинството срещу този етнос и увеличаването на подкрепата за екстремистки партии и формации, които пропагандират омраза на расова основа. Всички западни политици, които пренебрегват тежкото положение, в което се намират ромите на Европа и закъсняват с прилагането на интелигентни мерки, предпочитайки лицемерни и безполезни решения като прогонване на някои групи, не осъзнават огромния риск, на който се излагат.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване