10/07/13 08:30
(http://www.klassa.bg/)

САЩ: Още по-близо до неплатежоспособността

САЩ се приближиха още повече до обявяване на неплатежоспособност, след като председателят на долната камара на Конгреса Джон Бейнър категорично изключи възможността да бъде гласуван законопроект, който да даде възможност на правителството да взема заеми, ако президентът Барак Обама не направи отстъпки, съобщи Асошиейтед прес. 

При положение че няма изгледи за приемане на резолюция,

финансовият министър Джейкъб Лю предупреди, че Конгресът "си играе с огъня",

и призова конгресмените бързо да гласуват законодателство, което да позволи на държавния апарат отново да започне работа и да бъде увеличен таванът на дълга. 

Лю каза, че Обама продължава да е против обвързването на приемането на законопроект за възстановяване на дейността на правителствените служби и увеличаване на способността за вземане на заеми с исканията на републиканците за промени в здравния закон и намаляване на бюджетните разходи. 

Бейнър обаче настоя, че

президентът трябва да преговаря,

ако иска да сложи край на парализата на държавния апарат и да избегне обявяване на неплатежоспособност, което може да предизвика финансова криза и рецесия като през 2008 г. или дори по-лоши последствия. 

"Моята цел не е неплатежоспособността по дълга на САЩ. Моята цел е провеждане на сериозен разговор относно факторите, които увеличават нашия бюджетен дефицит и нашия национален дълг. 

А отказът на президента да седне на масата за преговори и да започне разговор на тази тема ще постави страната под заплаха от фалит", каза Бейнър в ефира на Ен Би Си. 

На уточняващ въпрос

дали това означава, че страната ще се насочи към фалит,

ако Обама продължи да отказва преговори с републиканците за реформа в държавните разходи, председателят на Камарата на представителите отговори: "Именно това е пътят, по който вървим". 

Джейкъб Лю посочи, че на 17 октомври ще изтече възможността за САЩ да заемат средства и че разполагат с едва 30 млрд. долара, за да покрият задълженията си, които може да достигат 60 млрд. долара дневно, и те бързо може да се изправят пред фалит. 

Таванът на дълга на САЩ в размер на 16,7 трилиона долара беше достигнат още през май. 

Оттогава министерството на финансите използва т.нар. извънредни мерки, за да избегне обявяването на неплатежоспособност по дълга, но те вече се изчерпват. 

  БТА    

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване