10/08/13 08:53
(http://www.klassa.bg/)

Капитанът на "Коста Конкордия": Направих беля!

Капитанът на круширалия "Коста Конкордия" Франческо Скетино е доближил кораба на половин миля до остров Джилио вместо предвидените в маршрута 5 морски мили. 

Това заяви помощник-капитанът Джовани Якерино, свидетел по делото за корабокрушението през нощта срещу 14 януари 2012 г., отнело живота на 32 души, предадоха ИТАР-ТАСС и ДПА. 

"Погледнах морската карта и видях, че сме близо до рифовете на Джилио. Погледнах контролното табло, а то беше пълно с червени лампички. Тогава капитанът Скетино

прокара ръка през косата си и каза: "Направих беля!",

гласяха показанията на Якерино. 

Призованият от прокуратурата помощник-капитан е първият от предвидените над хиляда свидетели по делото срещу капитана на "Коста Конкордия", обвинен в убийство, преждевременно напускане на кораба, престъпна небрежност, закъсняло обявяване на евакуация, потопяване на кораб и други престъпления. 

Франческо Скетино, който присъства на заседанието в съда в Гросето, Централна Италия, може да получи присъда до 20 години затвор, посочват от прокуратурата. 

Адвокатите му казват, че клиентът им е взет за изкупителна жертва,

като се пренебрегват организационните недостатъци и занижената сигурност на кораба. 

В показанията си вторият капитан Якерино каза още, че Скетино е искал да направи същата рискована маневра с преминаване в близост до острова една седмица преди това. 

По думите на свидетеля тогава капитанът се отказал от намеренията си заради силното вълнение. 

Якерино каза, че в момента на крушението е бил в почивка в кабината си. След сблъсъка на лайнера с подводните скали той инспектирал повредите в машинното отделение заедно с още трима души от екипажа. 

Скетино обаче не реагирал,

когато докладвали на мостика, че корабът не може да бъде спасен. 

На борда на "Коста Конкордия" при фаталното плаване имаше 4229 човека, от които 32 се удавиха. 

Миналия месец, след изправянето във вертикално положение на кораба, бе подновено издирването на останките на двама безследно изчезнали, припомня ДПА. 

  БТА    

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване