10/08/13 09:12
(http://noresharski.com/)

КОЙ ще вземе 33 млн. лв. от 5-годишните деца?

На пощата получихме това писмо, посветено на предвидените от управляващите законодателни промени, според които предучилищната подготовка за 5- и 6-годишните деца да се провежда само в детските градини, а не и в училищата, каквато възможност се допуска и в момента.

5-годишно дете. Събирателен образ. Който си няма свое, не може да си представи конкретно как изглежда 5-годишното дете, а който си има – не може да си представи никое друго.

Средно между 65 и 70 хияди деца се раждат у нас всяка година. В България имаме демографска криза. Факт. Представете си сега 65 хиляди български деца. Те са на 5 години. През миналата година са били на 4 години и 55 840 от тях са били на детска градина. (Питайте в НСИ)

5-годишните деца, за които трябваше държавата да осигури задължително място в детска градина, са един випуск. Един випуск са около 60-65 хиляди деца. По 240 лева за дете, колкото е предвиденото повишение на единния разходен стандарт, прави между 16 и 17 млн. лв.

Тоест, задължителното осигуряване на детска градина за децата на 5 години ще изисква да подпомогнем онези 55 840, които вече ходят на детска градина, с 240 лв. И да намерим място и да осигурим пари за около 10 хиляди деца, които не са ходили на детска градина. 10 х-и-л-я-д-и български деца.

И сега въпросите – къде ще отидат 17 млн. лв., взети от българските деца? Къде ще отидат и парите за 10-те хиляди, на които трябваше да намерим места, които са още около 16 млн.?

Защо няма да се дадат за децата в детските градини? След като тази форма е възможно най-добрата за осигуряване на места в градовете (за да могат родителите да работят) и едновременно с това за осигуряване на достъп в малките градчета и селата (за да не седят по ниви и къщи и да ги карат тях да работят). Та нима не искат да облекчат финансово родителите на тези 55 840 деца, които вече са в градината? И нима не искат да помогнат на тези близо 10 хиляди деца, за които няма място или за които няма грижа?

Тук не става дума за няколкостотин родители, които могат и искат да осигурят по-добри условия за детето си от задължителната градина и затова няма да ги заведат. Тук става дума за това, че се отнема от онези деца, които вече са в градината. И за това, че се отнема от онези деца, които иначе никога няма да стигнат до детска градина, няма да научат български език и няма да могат да се справят в училище.

КОЙ реши да вземе 33 милиона от децата. Кой?

 

The post КОЙ ще вземе 33 млн. лв. от 5-годишните деца? appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване