10/08/13 09:46
(http://www.hsnovini.com/)

От „Подкрепа” чакат МОН да предприеме действия

снимка: архив

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и  българските учители очакват позицията на МОН относно преминаването на професията учител към статут на държавен служител, за да бъде възстановен, съхранен и повишен авторитетът на българския учител, се казва в писмо разпратено до медиите.

В унисон с предложенията на Синдикат „Образование“ и поетите ангажименти от Министерство на образованието относно мерките за повишаване статута на българския учител и привличане на млади хора в системата, педагогическата колегия очаква конкретните действия, за да се случи това.

Дошъл е моментът българските учители да видят, че МОН предприема действия за прекатегоризацията на учителите от трета към втора категория труд и за овладяване на лавинообразния растеж на средната възраст на учителите в България чрез вливане на млади специалисти в системата.

Сега е  времето българските родители да се убедят, че МОН и правителството на г–н Пламен Орешарски инвестират в бъдещето на образованието като се промени качеството му и се обновява мизерният облик на много учебни заведения, като се включват модерни технологии в унисон с IT поколението, за което се грижим.

Синдикат „Образование“ очаква  да види обещаните мерки за намаляване броя на учениците в паралелка и мерките за стимулиране на училищата, които поддържат оптимална норма ученици – между 300 и 500 ученици, се казва още в писмото.

Синдикат „Образование“ и българските директори очакват обещаното падане на долната задължителна норма за броя на учениците в паралелка и освобождаването на директорските заплати в зависимост от броя на учениците в училище. Последното е дискриминация, която няма европейски аналог, посочват синдикалистите.

Синдикатът предлага своевременно да стартира серия от мерки за привличане на младите учители и нарастване броя на мъжете в образователната система. За да се случи това, трябва да се повиши стартовата заплата на млад учител с 20%; да се промени механизмът на кариерното развитие с даване на възможност на младите специалисти за по-бързо кариерно израстване; да се договорят допълнителни, несимволични финансови бонуси за младите учители, които полагат допълнителен труд. Тези мерки е наложително да бъдат приети дългосрочно и от следващите правителства, за да започне да пада средната възраст на учителите, заети в системата на образованието до средноевропейската, която е 45 години.

Синдикатът очаква МОН да изпълни стратегията, за която българското общество отдавна настоява, а именно преминаване на едносменен  режим на организация на учебно-възпитателния процес и определяне на периода, в който всички училища в България ще го изпълнят без изключение.

Най – важното е да се покаже на българското общество, че образованието наистина е приоритет, като съответно бъде обезпечено с достатъчен финансов ресурс  за 2014 г. Синдикат „Образование“ продължава да настоява на своето предложение да бъде заделено 6% от БВП за образование, за да се изпълнят обещанията на правителството, респективно на МОН и очакванията на българите, се посочва в писмото.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване