10/09/13 16:12
(http://www.hsnovini.com/)

EVN България и БДЗП бранят царския орел с проект

EVN България и Българското дружество за защита на птиците стартират нов проект за опазване на царския орел. Разработката включва мерки за обезопасяване на електроразпределителната мрежа в защитени зони от мрежата НАТУРА 2000 в общините Тополовград, Харманли и Свиленград и Елхово.

Съвместният проект на EVN България и Българското дружество за защита на птиците цели опазването на популацията на застрашения вид – царски орел и намаляване на смъртните случаи при птици, причинени от контакт с електроразпределителната мрежа.

Разработката ще се изпълнява предимно в защитени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Предвижда се кабелиране под земята на електропроводи на територията на община Тополовград, с обща дължина 45 км. Ще бъде изградена противоаварийна система по електропровод, с дължина 15 км на територията на общините Харманли и Свиленград, както и  поставяне на защитни изолации за защита на птици при общо 2 740 стълба от мрежата.

Освен като превенция срещу контакт между птиците и мрежата, проектът ще подобри  сигурността на снабдяването на клиентите в посочените общини и ще намали вероятността от аварии.

Царският орел е защитен вид включен в Червената книга и в списъка на застрашените видове на Международният съюз за защита на природата и природните ресурси. В България са регистрирани общо 25 двойки от защитената птица, обитаващи основно региона на Сакар планина и Странджа, които са част от лицензионната територия на EVN България.

Проектът е одобрен от Европейската комисия през месец юли, с което дружеството стана първата инфраструктурна компания в България, която реализира проект с финансиране по програмата LIFE+, на обща стойност 8 милиона лева. Планираният срок за изпълнение на дейностите е в период до 2018 г.

Гледайте в новините на телевизия “Рекординг”.

Димитър Димитров

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване