10/09/13 07:29
(http://e-vestnik.bg/)

Берлускони в периферията и големи промени в италианската десница

в. Комерсант

Силвио Берлускони. Снимка: флоутв

В близките дни Сенатът на Италия ще насрочи дата за окончателно гласуване, което да отнеме от бившия премиер Силвио Берлускони сенаторския пост. После се очакват най-малкото сериозни партийни рокади сред италианските десноцентристи; може да се стигне и до прекрояване на целия десен лагер.

* * *

Миналата седмица правителството в Рим получи вот на доверие, след което премиерът Енрико Лета посочи директно виновника за кризата. През уикенда той заяви в интервю за телевизия Sky Tg24, че политическата кариера на Берлускони вече е минало. “Този спектакъл, проточил се 20 години, приключи, щом се изостри конфронтацията - каза той. - Берлускони поиска правителството да падне, но удари на камък: парламентът и цялата страна пожелаха то да остане.”

Според експерти, запитани от “Комерсант”, залезът на ерата Берлускони неизбежно ще засегне не само партията на бившия премиер “Народ на свободата”, но и целия десен лагер. “Десницата отива към големи промени - увери Татяна Зонова, професор в катедрата по дипломация към Московския държавен институт за международни отношения. - Създадена около Берлускони, “Народ на свободата” имаше твърде личностен характер, тъй че постепенното му оттегляне от политическата сцена смъкна рейтинга на партията и внесе раздор в редиците й.”

Събеседниците ни признават, че единната десноцентристка коалиция има слаб шанс да оцелее, макар и различен от нулата. “Италианската избирателна система предвижда противопоставяне между две сили: левица и десница, единна управляваща коалиция и обединена опозиция - припомни за нашия вестник Марко Ричери, директор на римския изследователски институт Eurispes. - И перспективата част от десноцентристите да се обединят с леви сили може да бъде посрещната зле в левия лагер.”

За да запазят единството си, десните трябва да решат проблема с лидерството и да преодолеят разцеплението в своите редици. Днес коалицията е разделена на “ястреби” - яростно бранещи популисткия курс на Силвио Берлускони борци срещу покачването на данъците, и “гълъби” - обявили се за умерен курс, те подкрепят правителствените реформи.

“Един обновен десен лагер би могъл да намери стожер, ако монополизира протестното движение, служело напоследък за опора на Берлускони. Засега обаче не се виждат нови лидери на десния фланг”, отбелязва Татяна Зонова.

Сред евентуалните приемници на Силвио Берлускони някои в Рим посочват формалния партиен лидер и шеф на вътрешното министерство Анджелино Алфано - не толкова харизматичен обаче като бившия премиер. Друг обещаващ кандидат-лидер - Рафаеле Фито, бивш министър от кабинета Берлускони, засега не може да се бори за изборен пост като осъждан за корупция. Накрая, най-голямата дъщеря на бившия премиер - 47-годишната Марина Берлускони, оглавила финансовия холдинг Fininvest, неведнъж е заявявала, че няма желание да се прехвърля в политиката, при все че мнозина й отреждаха вакантното лидерско място сред десните.

При това положение изглежда по-реалистично десният лагер да се разцепи, образувайки няколко политически движения. Опит за ребрандинг на политическата си формация и за ново сплотяване на своите привърженици вече направи самият Берлускони, обявил през лятото, че възстановява и обособява от “Народ на свободата” партията “Форца Италия” (”Напред, Италия!”).

“Успоредно с дрейфа на “Форца Италия” към популизъм нищо чудно умерени политици от “Народ на свободата” да се обединят с центристи измежду привържениците на бившия премиер Морио Монти - заяви за “Комерсантт” Джанфранко Паскуино, известен политолог от университета в Болоня. - Това обединение би могло да стане истински народна партия и да се изяви още на изборите за Европарламент през пролетта на 2014 г.”

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване