10/09/13 07:27
(http://e-vestnik.bg/)

Кипър върви към “нов Цюрих”

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Вцепенени останаха всички, имащи отношение към проблема за Кипър, след като чуха, че кипърският президент Никос Анастасиадис е предложил, гръцкият външен министър Евангелос Венизелос е предал, а турският му колега Ахмет Давутоглу, естествено, е приел, при това ентусиазирано, нова процедура за решаване на проблема за разделения остров.А тя постановява: за първи път кипърският турски преговарящ Осман Ертуг да посети официално Атина и да има разговори с гръцкото правителство! Подобно на него, кипърският гръцки преговарящ Андреас Маврониколас пък да отиде в Анкара, за да обсъди този въпрос с турското правителство.

Безкрайно щастлив, лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу възтържествува, като каза, че тази договореност ще доведе до четиристранна конференция.

С днешна дата това понятие звучи неразбираемо. Определението “четиристранна конференция” в продължение на половин век предизвикваше ужас. С помощта на такава “четиристранна конферениця” между Турция, Гърция, кипърските турци и кипърските гърци, на Кипър бяха наложени “предателските”, както те бяха наречени още тогава от партията Съюз на центъра на Георгиос Папандреу, споразумения от Цюрих и Лондон, подкопали независимостта на острова.

По този повод избухна буря от остри реакции. Политическите партии АКЕЛ, ДИКО, ЕДЕК, Еколозите, лидерът на Гражданския алианс Йоргос Лиликас и опозиционните сили осъдиха като “превратаджийски” този ход на президента Анастасиадис, да внесе едно толкова важно предложение без да информира предварително за него Националния съвет на страната.

На острова всички знаят, че Никос Анастасиадис бе горещ поддръжник на “плана на Кофи Анан” бившия генерален секретар на ООН , легализиращ свършените факти на турското нашествие на Атила. Никой не смята за “чисти” неговите намерения. Нито пък уверенията му, че няма да има четиристранна конференция.

С присвояването на банковите депозити Анастасиадис съсипа икономиката, а сега ще отстъпи и половината остров на турците. Този въпрос поставят ребром политическите противници на кипърския президент. Те съвсем не се зарадваха от факта, че вратата на Белия дом, която в продължение на почти две десетилетия стоя затворена за кипърските президенти, сега широко се отвори за срещата на вицепрезидента Джо Байдън с Анастасиадис. Разбира се, че това стана, след като Анастасиадис и Венизелос се съгласиха Атина официално да бъде посетена от кипърския турски преговарящ.

Анастасиадис предприе контраофанзива, за да парира политическите реакции в Кипър. Седмица след историческото отстъпление спрямо Турция, трима съдии връчиха на правителството в Никозия заключение, в което се постановява да бъде потърсена политическа отговорност от бившия кипърски президент Димитрис Христофиас. Къде се е чуло и видяло съдии да искат не назакателна, а политическа отговорност! Политически дяволии!

Междувременно Анастасиадис набързо вкара зад решетките и двама висши функционери на АКЕЛ. Те са членове на политическия секретариат на партията. Правителството твърди, че става въпрос за комисиони, взети от тази политическа сила. АКЕЛ пък отговори, че това е “спекулация”. Мръсна работа.

Наред с това Кипър получи енергиен шамар. Находищата на природен газ в “Блок 12″са много под очакванията. Това поне показаха сондажите. Очевидно кипърците скоро няма да станат “шейхове”.

БТА

Публикувана на 10/09/13 07:27 http://e-vestnik.bg/18839/kipar-varvi-kam-nov-tsyurih/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване