10/09/13 21:39
(http://e-vestnik.bg/)

Могат ли да фалират САЩ?

Патът във Вашингтон ще забави свиването на мерките на УФР за стимулиране на американския бизнес

Блокирането на федералното правителство в САЩ ще задуши икономическия растеж и бизнеса, а освен това ще отслаби потребителското доверие.

Американските държавни облигации с падеж след 10 години са основата на световната финансова система и, ако се съди по тяхната слаба доходност от 2,6%, посланието на облигационния пазар от тази седмица (б. пр.: миналата седмица) бе ясно: САЩ няма да изпаднат в състояние на неплатежоспособност по държавния дълг.

Това не бе достатъчно, за да спре покачването на градусите на някои пазари, след като правителството на САЩ спря работа за първи път от 1995 година.

Като отегчено ехо от 2011 година, инвеститорите съсредоточиха вниманието си върху въпроса дали таванът на дълга от 16,7 трилиона долара може да бъде вдигнат до 17 октомври, което би предотвратило евентуалното забавяне при плащанията по американски държавни облигации, а това пък би било класифицирано като технически фалит.

Лихвите по американските облигации с падеж по-късно този месец се повишиха рязко тази седмица, тъй като някои парични пазари решиха, че предпазливостта е правилният подход.

Цената на застраховането срещу изпадането на САЩ в неплатежоспособност на изтънелия пазар на деривати на суверенен дълг също нарасна стремително, а инвеститорите, влагащи в акции, се насочиха към изхода, тъй като се очаква правителството да остане блокирано след началото на идната седмица, а и се задава политически сблъсък заради тавана на дълга.

Предвид факта, че ситуацията във Вашингтон е патова, министерството на финансите на САЩ би тревога: “Ако участниците на пазара загубят доверие в готовността на САЩ да плащат дълговете си, неблагоприятните последици, на които станахме свидетели през 2011 година, може да се появят отново и дори е възможно лихвите по държавните облигации да тръгнат нагоре. Едно такова повишаване на доходността на държавните облигации ще увеличи и цената на финансирането на държавния дълг и ще влоши фискалното положение на правителството.”

Отвъд нервното късо позициониране на всички пазари преди вероятната сделка за тавана на дълга в последната минута, на каквато вече станахме свидетели през август 2011 година, много по-важният въпрос е какво означава поредният случай на неотстъпчивост във Вашингтон за американската икономика и какви са изгледите за политиката на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ.

Преди месец лихвите по американските държавни облигации с падеж след 10 години достигнаха 3% и пазарът бе здраво в лапите на “мечките”. Говореше се, че перспективите пред икономиката на САЩ се подобряват и инвеститорите се подготвяха за свиване на програмата на УФР за купуване на облигации за солидните 85 милиарда долара месечно.     Сега става ясно, че американската централна банка е проявила голяма далновидност миналия месец, когато реши да не се отказва от този курс, и то не само заради сегашната фискална конфронтация.

Тазседмичните данни за продажбите на автомобили и заетостта в частния сектор през септември не показаха по категоричен начин, че американската икономика е готова да се задвижи отново.

Една икономика, нарастваща с 1,5 до 2% на годишна основа през третото тримесечие на годината, едва ли е подходящ фон за продължително политическо парадиране във Вашингтон.

Джак Аблин от Harris Private Bank набляга на това, че поредният случай на патова ситуация в столицата на САЩ ще направи малко за подобряване на очакванията на директорите на корпорациите - групата, която дава тона на пазара на труда.

“Пет години минаха от (началото ...

Публикувана на 10/09/13 21:39 http://e-vestnik.bg/18845/mogat-li-da-falirat-sasht/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване