10/09/13 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Унищожаването на сирийския химически арсенал няма да бъде най-трудното нещо

Франс прес

Несъмнено ще бъде по-лесно да се премахне химическият арсенал на Дамаск, отколкото да бъдат накарани да седнат на една маса сирийското правителство и опозицията, които са се отдали на ожесточена война от две години и половина насам, смятат дипломати и експерти.

ООН се захвана с трудна и рискована операция по унищожаването на химическите оръжия на режима и твърди, че за момента Дамаск оказва сътрудничество.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун се надява същевременно да организира в средата на ноември в Женева мирна конференция, наречена “Женева 2″, на която да присъстват делегации на режима и на въоръжената опозиция. Посредникът на ООН и Арабската лига в Сирия Лахдар Брахими се съмнява, че това може да бъде изпълнено в определения срок.

Двата лагера водят от 30 месеца безмилостна война, която причини смъртта на над 100 000 души, а в страната продължава притокът на оръжия.

“За момента двата лагера все още мислят, че могат да спечелят войната и циниците предричат, че няма да има преговори, докато и двете страни не бъдат обезкървени”, твърди един дипломат. “Случаят сега не е такъв”.

Властите и опозицията обещаха да отидат в Женева, но поставиха условия.

Женева 2 трябва да въведе в действие международното споразумение за политически преход, сключено между великите сили в края на юни 2012 г. в Женева. Идеята е властите и опозицията да се съгласят да бъде съставено преходно коалиционно правителство, което да разполага с пълни правомощия и да управлява до организирането на свободни избори.

На въпроса възможно ли е Женева 2 да се състои в средата на ноември, Брахими призна, че “това не е сигурно”. Мисията е почти невъзможна”, заяви той във връзка с посредническите си усилия.

Правителството назначи своята делегация за Женева 2, водена от министъра на външните работи Уалид ал Муалем, но той отказва на форума да бъде обсъждана съдбата на президента Башар Асад. ООН и Западът се съмняват, че тази делегация е действително упълномощена да взима решения.

Лидерът на Сирийската национална коалиция Ахмад Джарба потвърди в понеделник участието си на конференцията, но отказва да преговаря с “един престъпен режим” или с Иран, съюзник на Дамаск, който също иска да участва.

Допълнителен проблем е, че няколко екстремистки опозиционни групировки не признават Коалицията. Затова Русия смята, че вероятно ще са необходими две делегации на опозицията, но ООН настоява за една единствена.

“Истинското предизвикателство за Брахими ще бъде да уреди една представителна делегация на опозицията и една правителствена делегация, която е упълномощена да взема решения”, разсъждава дипломат от ООН.

Кризата, предизвикана от масовото убийство с химическо оръжие от 21 август край Дамаск, сближи великите сили, но не подобри техните отношения със сражаващите се страни.

Ричард Гауан от Университета в Ню Йорк твърди, че “основното препятствие за Женева 2 е това, че бунтовниците екстремисти обвиняват САЩ, че не са ударили Асад” след 21 август. “На Вашингтон ще бъде по-трудно занапред да организира мирни преговори”.

От своя страна, Дамаск вероятно се тревожи, че “Русия, дългогодишният му съюзник, вече си сътрудничи със страни, които искат падането на режима на Асад”, отбелязва Уилям Кейлър, професор по международни отношения в Бостънския университет.

За момента обаче нито планираното унищожаване на неговия химически арсенал, нито перспективата за мирна конференция изглежда да притесняват сирийския президент. “Дори да му се наложи да направи отстъпки по въпроса с химическите оръжия, единствената голяма заплаха за него е, ако се промени ситуацията на бойното поле”, смята Дейвид Боско от Американския университет във Вашингтон. “Той чувства, че режимът има превъзходство и опозицията губи терен”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване