10/09/13 08:25
(http://offnews.bg)

Шефът на Конституционния съд се покри

Димитър Токушев. Снимка: КС

След постановеното вчера решение на Конституционния съд (КС), с което Делян Пеевски беше върнат зад депутатската банка в Парламента, председателят на съда проф. Димитър Токушев е неоткриваем.

Тази сутрин той не се появи на лекции в Софийския университет, където преподава История на българската държава и право. Заниманията му със студентите трябваше да започнат в 9.00 часа тази сутрин, но 20-тина минути по-късно стана ясно, че лекции няма да има, защото професорът няма да дойде. 

От вчера Токушев не отговаря и на мобилния си телефон. Малко преди 10.00 часа днес той не беше на работното си място в съда. От кабинета му обясниха, че не знаят дали и кога той ще дойде на работа. Дори изразиха и становище, че едва ли би искал да коментира решението пред медиите. 

Въпреки, че няма практика съдии да коментират решенията си, мнението на Токушев за реакциите от вчерашния акт на КС има своето значение. Бивши конституционни съдии смятат, че с това решение Конституцията е била потъпкана. Георги Марков заяви, че КС е направил самоубийство и трябва да бъде разпуснат незабавно. Бившият съветник на президента Николай Слатински смята, че КС е една “излишна, паразитна и материално лакома структура, чиято дейност през годините неизменно е обслужвала властта, допринасяла е за нормативния и институционалния хаос и е дълбоко компрометирана”.

По-рано днес докладчикът по делото съдия Румен Ненков, чието мнение е, че няма основания Пеевски да се върне в парламента, каза пред bTV, че в КС има голямо разделение. Той изрази и мнението, че съдът не действа независимо. „Не ми се иска да казвам дали съдът е компрометиран. Поставен е под въпрос авторитетът на КС, мога само да подозирам за политически влияния”, добави Ненков, който поясни, че той самият не се среща с други политици, освен със сина си, който е депутат от ГЕРБ.

Бившият главен прокурор и настоящ конституционен съдия от квотата на президента Борис Велчев, който е и един от шестимата отхвърлили искането за прекратяване на депутатските правомощия на Пеевски, отказа да коментира има ли разделение в съда и дали политически съображения са надделели при взимането му. “Всичко, което съм имал да кажа, съм го написал в мотивите и съм се подписал под това”, каза пред OFFNews той.

Като заинтересована страна по делото е конституиран и президентът, чието становище е, че искането за предсрочно прекратяване на пълномощията на Пеевски като народен представител трябва да бъде уважено. Велчев обаче е категоричен: “Нямам навика преди да взема каквото и да било решение да питам когото и да било.”

Статията "Шефът на Конституционния съд се покри" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване