10/10/13 11:02
(http://offnews.bg)

66% от бежанците са в София, ще им строят храмове

Сирийски бежанци. Симка: Нова телевизия

От 5800 бежанци в България 66% или 3860 са в София, обяви зам.-вътрешният министър Васил Маринов пред Столичния общински съвет (СОС).

СОС свика извънредна сесия днес за обсъждане на проблемите с бежанската вълна, на която присъстват зам.-вътрешния министър Маринов, омбудсманът Константин Пенчев, шефът на СДВР Ивайло Спиридонов, новият шеф на Агенцията по бежанците Николай Чирпанлиев и др.

В началото на заседанието кметът Йорданка Фандъкова обяви, че двата нови бежански центъра в София – в квартал “Враждебна” и при Военна рампа, са създадени без това да се съгласува със Столичната община.

Васил Маринов оправда действията на правителството с факта, че бившият шеф на Агенцията за бежанците Никола Казаков не е предприел нищо въпреки препълнените центрове за бежанци.

“Най-подходящи бяха тези имоти в София, защото нямаше нужда от ремонт. В противен случай трябваше да оставим хората под открито небе”, уточни Маринов.

Той обяви още, че около двата центъра ще бъдат построени религиозни центрове, за да не се спускат към джамията в центъра на София.

Зам. министърът напомни, че когато чужденците получат статут на бежанец, могат да отидат, в който град пожелаят, и най-вероятно ще се насочат към столицата и другите големи градове, за да търсят работа.

Маринов обяви още, че се подготвя създаването на бежански центрове извън София – казарми в Момчилград и Харманли, за да бъде облекчена София.

По думите му престъпленията, извършени от сирийци са единици и миналата, и тази година, и не са те хората, които създават проблеми за сигурността в града.

Татяна Георгиева от ГЕРБ, председател на общинската комисия по обществен ред и сигурност, попита зам.-вътрешния министър как са решили да настанят толкова много хора в двата центъра в София.

“В тези центрове е кошмар и ужас. В една стая са настанени по 50-60 души, ядат с една вилица”, разказа Георгиева, която е посетила двата бежански лагера.

Тя попита още какъв е броят на бежанците, настанени по адреси извън центровете.

По-рано днес в интервю за bTV Йорданка Фандъкова обяви, че по нейна информация има над 2000 бежанци, настанени на адреси в София.

Статията "66% от бежанците са в София, ще им строят храмове" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване