10/10/13 22:47
(http://e-vestnik.bg/)

Превратът срещу държавата Бъсеску

Траян Бъсеску. Снимка: ртс

С изпращането на съд на вицепремиера Ливиу Драгня се завърнаха и темите, които подлудиха румънците през 2012 г.

“Правова държава” срещу “държавен преврат”, “защитниците на демокрацията” срещу “мафиотската система на Социал-либералния съюз”, която “скача с кубинки” върху ангелската борба с корупцията на прокурорите от Националната дирекция на борба с корупцията (DNA). Накрая “хората на Бъсеску” и “противниците на Бъсеску” извадиха своите аватари от сянката на пакта за политическо съжителство и отново започнаха война публично.

Делото, по което Драгня е обвинен в злоупотреби на референдума, трябва да покаже основната теза на пропагандната машина на президента, разпространена още преди референдума от юли 2012 г. А именно: с милиони гласове е било злоупотребено, оставяйки да се разбира с много милиони…

Идеята бе разпространена чак до Брюксел, където една Моника Маковей (бивш румънски министър на правосъдието с добра репутация в Брюксел - бел. ред.) бе сред яростните посланици на това обвинение, което и до днес остава недоказано. Въпреки нечовешките усилия, положени от прокурорите Лаура Кодруца Кьовеши (настоящ главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) и бивш главен прокурор на Румъния - бел. ред.) и на Даниел Морар (бивш шеф на DNA - бел. ред.), до момента не са доказани злоупотреби за повече от няколко десетки хиляди гласа.

Евентуална присъда на Ливиу Драгня е трофеят, от който Траян Бъсеску и верните му сподвижници имат нужда, за да покажат, че онези 7,4 милиона гласове против (Бъсеску) са били де факто преврат на управляващия Социал-либерален съюз срещу правовата държава. Пропагандният апарат работи с материал, изтекъл от делото - изявления и телефонни съобщения, изпратени от мобилния телефон на Драгня, чрез които се иска мобилизиране на гласоподавателите. Досега смешни. Да се надяваме, от любов към правосъдието, че в делото, изпратено в съда, съществуват и ясни доказателства, които да потвърдят обвинението за злоупотреби на референдума.

На първо място - факти, доказани извън всякакво съмнение, както го изисква правосъдието на една европейска правова държава. Конкретни доказателства. Нещо подобно поне на масовия вот от Париж през 2009 г. в полза на кандидата Траян Бъсеску, където на всеки три-четири секунди би трябвало да е имало гласуване. Ако научим, че съществуват доказателства, които да правят Драгня автор на злоупотреба с милиони гласове, а съдиите намерят представените от прокурорите доказателства за основателни, тогава тезата на Бъсеску и компания ще бъде потвърдена.

Ще бъдат също така отстранени подозренията за контрола, който президентът упражнява над система от прокурори. До осъждането или оправдаването на Ливиу Драгня, имаме доказателства черно на бяло за битката, която тече между Траян Бъсеску и Виктор Понта чрез лагери в съдебната система и прокурорски групи. Техните изявления говорят повече отколкото би склонен да вярва всеки човек със здрав разум. Те са “кубинките, скочили” на врата на съдебната система и представляват доказателство за очевидна намеса на политиката в правосъдието.

По ирония на съдбата привържениците и на двата лагера са еднакво яростни и еднакво слепи по проблема с независимостта на съдебната система. Едни виждат навсякъде “кубинките” на Понта, други говорят само за контрола на Бъсеску. Едните се тревожат за правовата държава, другите искат справедливост докрай. Два властови центъра, които воюват на територията на институция, която за съжаление никой не признава като въздаваща справедливост.

БТА

Публикувана на 10/10/13 22:47 http://e-vestnik.bg/18858/prevratat-sreshtu-darzhavata-basesku/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване