10/10/13 15:50
(http://www.hsnovini.com/)

Приеха регионален генерален план за водоснабдяване и канализация за Хасковско

51 процента са загубите на питейна вода на ВиК-Хасково, заради остарелите водопроводни мрежи и не фактурирано количество. Водното дружество в Димитровград пък отчита загуби от 57 процента за миналата година. За да обновят амортизираните съоръжения с нови, дружествата са изготвили проекти, с които да кандидатстват за евросредства през следващия програмен период. Разработките бяха представени днес на заседание на Областния съвет, по време на който бе съгласуван Регионалния генерален план във ВиК сектора.

Проекти за близо 1 млрд. лв. са включени в Регионалния генерален план за водоснабдяване и канализация, стана ясно на проведеното заседание на Областния съвет, с председател зам.-областния управител Кадир Исов.

В плана влизат ВиК-Хасково, ВиК-Димитровград, ВиК-Стамболово и ВиК-Стара Загора в частта на Тополовград. Експертът Ивета Маринова от министерството на регионалното развитие и благоустройството, запозна представителите на общините, дружествата и консултантите с условията на генералния план.

“Регионални генерални планове в този им вид, съгласно Закона за водите се правят за първи път в България и в момента са 51 на брой . Плановете са условия за кандидатстване за следващия програмен период на структорните фондове на ЕС. При неодобрен и неприет регионален план,  възможност за кандидатстване за такива средства няма да има”, поясни  Ивета Маринова.

ВиК-Хасково е включил в проектите реконструкция на част от вътрешна водопроводна мрежа в областния град, пречиствателна станция за питейни води за селата Българин и Брягово. Изграждането на инсталации за премахване на мангана за Свиленград, Симеоновград, Николово и Бисер, рехабилитация на водопроводната мрежа на Свиленград, Любимец, Ивайловград, Симеоновград, Харманли, Студена и Момково.

Ще се кандидатства и за доизграждане на канализацията, довеждащи колектори и Пречиствателна станция за отпадни води за четири града от областта. Общата стойност на инвестициите за целия период се оценяват на общо 338.5 млн. евро.

Гледайте в новините на телевизия “Рекординг”.

Димитър Димитров

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване