10/10/13 11:40
(http://www.klassa.bg/)

Съдийката по делото на Цветанов си направи отвод

 Процесът трябваше да започне днес, но след направено искане от Софийска градска прокуратура (СГП) председателката на Втори състав Димитрина Ангелова се отказа да гледа процеса, за да бъдат избегнати всякакви съмнения за безпристрастност и предубеденост на съда.

Мотивите, с които прокуратурата поиска отвод на съдийката, са свързани с публикации в три медии – вестниците “Преса”,  ”Уикенд” и “България днес”, в които се твърди, че Ангелова била в близки отношения с адвоката на Цветанов Менко Менков.

В статията на “Преса”: “Съмнения за нечестен процес по делото “Цветанов” от 26 септември 2013 година се казва, че двамата са имали “сърдечни отношения”. От вестника се позовават на източници от Прокуратурата, които твърдят, че близостта между съдийката и адвоката били публична тайна. 

Съдия Димитрина Ангелова заяви, че в тези твърдения няма никаква доза истина. Въпреки това тя реши да се оттегли, за да няма съмнения върху безпристрастната работа на съда, който с годините е изградил авторитета си като независима институция, посочи съдийката.

С отвода на практика бе сложен край на днешното първо  заседание по делото “Цветановгейт”. Предстои назначаване на нов съдия. Няма срок, в който това трябва да се случи.

Цветанове дойде в съда с двама адвокати – топюристът, водил много знакови дела у нас – Менко Менков, и германският юрист и депутат от Бундестага Ханс-Петер Ул.

Цветанов се изправя пред Темида по обвинения за неупражнен контрол над използването на специални разузнавателни средства (СРС) в МВР. Според прокуратурата Цветанов е осуетил наказателно преследване срещу шефа на регионалната дирекция на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров, като е отказал да разпише разрешение за прилагане на СРС.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване