10/11/13 22:05
(http://www.klassa.bg/)

4 потенциални заплахи дебнат държавата заради бежанската вълна

4 типа заплахи имало за страната ни заради бежанската вълна. Това каза в ефира на БНТ военният министър Ангел Найденов. 

Първата била, че трудностите на страната с приемането на търсещите убежище може да прерасне в хуманитарна криза. Опасност имало и от социално напрежение в районите, където се намират местата за настаняване.

Също така имало риск за влошаване на здравната обстановка. Разбира се има опасност и от проникването на елементи на българска територия, свързани с радикални групировки.

Министърът на отбраната призова да не забравяме и за трагедията на бежанците. 

Ангелов призна, че първоначално е имало пропуски в изпълнението на плана за справяне с вълната от сирийци. Коригира се и първоначалната липса на комуникация с кметовете, където са настаняват пристигналите, уточни той. 

Той отчете, че армията е предоставила 35 сгради в 4 района, които са на стойност 2,700 млн. лева. Също така са осигурени одеяла, легла, медицински екипи. Министерството на отбраната има готовност да предостави и военнослужещи в рамките на правомощията, които ведомството има.  

Найденов коментира и исканото от него отпадане на изискуемите години за пенсиониране на военните. Според него възможността да спрат да се трудят по-рано, е компенсация са служещите в армията заради отнетите им други права, които били 12 на брой. Министърът заяви, че с подобно облекчение ще се направи професията на военен по-привлекателна, тъй като  в момента има 3000 незаети места.

 

БНТ


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване