10/11/13 22:09
(http://e-vestnik.bg/)

Американски консерватори искат излизане от САЩ

ДПА

В момента в Америка се случва нещо странно - твърдолинейни патриоти и шовинистки настроени консерватори толкова са се разочаровали от правителството си, толкова са отчаяни от петте години на управление на либерал в Белия дом, и толкова са убедени, че правата им са потъпквани от левия градски елит, че искат да се отцепят от установения политически ред.

В Тексас можеш да чуеш местните да мечтаят както никога досега за отделяне от Съюза и създаване на тяхна собствена страна - Република Тексас.

На други места не се говори толкова за създаване на нови държави, но пък има много планове за създаване на нови щати. Единадесет отдалечени окръга в щата Колорадо искат да създадат щат “Ново Колорадо”, където завинаги да бъде гарантирано правото им да носят огнестрелно оръжие и консервативният им начин на живот, далеч от посегателствата на правителствените бюрократи в Денвър.

Подобни настроения са популярни и в най-северната част на Калифорния, където активисти водят кампания за отделяне от този щат, доминиран от урбанистичните икономики на Силициевата долина и Лос Анджелис, намиращи се на повече от 1000 км на юг. Окръжни управители в Модок и Сискию вече гласуваха за обединение с други населени места в северните части на щата и съседния Южен Орегон и създаването на 51-и американски щат, който да се казва Джефърсън.

“Тази щат (Калифорния - б.ред.) уби добива на дървесина и улова на сьомга”, заявява пред вестник “Юрика Таймс-Стандард” Робърт Смит. “През 70-те и 80-те години процъфтявахме. Превърнаха ни в страна от Третия свят. Няма причина реките да не са вече това, което бяха едно време, но те продължават да ни отнемат водите. Не ги е грижа как живеем ние тук на Север. Не ги е грижа дали гладуваме”.

Разбира се, има сериозни юридически пречки пред този план, който ще трябва да бъде одобрен от законодателния орган на Калифорния, както и от Конгреса на САЩ.

Последния път, когато е създаден нов щат след отделяне, е през 1863 г., при основаването на Западна Вирджиния, която не била съгласна с решението на своя щат майка Вирджиния да се присъедини към подкрепящата робството Конфедерация.

Но щатските сепаратисти не ги спира липсата на скорошен прецедент.

Инициативата за 51-и щат в Колорадо е може би в най-напреднал стадий. Досега 11 селски окръга с общо население от над 350 000 души в северните райони на щата са подкрепили предложението на 5 ноември да се гласува за отделянето им.

Водач на инициативата е 44-годишният Джефри Хеър. Той казва, че основните причини да се иска отделяне са намеренията на либералното правителство да засили контрола върху огнестрелните оръжия и стимулирането на зелената енергия.

“Причините са и в това, че тези райони години наред бяха пренебрегвани, а в някои случаи дори имаше неприкрито враждебно отношение към отдалечените райони на щата”, заявява той за Ей Би Си Нюз.

Скот Стрелчик, който е привърженик на сепаратизма в Мериленд, гледа на разпадането на 50-те щата на Америка на по-малки образувания като на рецепта за връщане на мира и хармонията в американската политическа система.

“Така ще имаме избор и всички тези най-различни хора ще получат възможност да живеят заедно в разбирателство, без да се карат, без постоянно брат да се кара с брата и съсед да се кара със съседа”, заявява той пред “Гласа на Америка”. “Това е, което исках в крайна сметка - просто правителството да ме остави на мира да си живея живота”.

Но Стив Масурана, който е почетен професор по политология в Университета на Северно Колорадо, не се отнася с уважение към сепаратистите и нарича плановете им разрушителни”.

“Те нямат почти никакви шансове исканията им да се приемат, а и да се приемат, това ще е катастрофа”, предрича ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване