10/11/13 09:57
(http://noresharski.com/)

Един „успял“ човек на 33. Имотните декларации на Делян Пеевски

Младият и успял на 33 години човек Делян Пеевски се оказа с изненадващо скромни възможности и с имоти, придобити на нереално ниски цени. Освен невисоките за медиен бос спестявания, в част от годишните декларации има очевидно необявени имоти, а в двете години, когато те все пак са декларирани (през 2009 и 2013 г.), те са на видимо непазарни стойности на придобиване. Причината е ясна и масово разпространена – изповядване на сделки на минимални цени с цел избягване на нотариални и държавни такси, както и местен данък, което ощетява общината и държавния бюджет.

Българският „Цукерберг“, както го нарекоха някои депутати,

официално не притежава фирми.

Според регистрите, доскоро той е бил единствено в управата на две сдружения – „Съюз на вестникарите и разпространение на печатни издания“ и „Спортен клуб „Левски“.

Според най-актуалната му имотна декларация – от юни 2013 г. – Пеевски има само 52 756 лева в българска банка и кара стар „Опел“, купен за 1000 лева. Не става ясно точно кога се е сдобил с колата, защото според една от по-старите декларации покупката е направена през 1999 година, а според друга – през 2003-а. В същото време работещите в медиите на Нова българска медийна група журналисти виждат Пеевски в Range Rover, който обикновено е следван от други два автомобила, единият от които с устройство за заглушаване на мобилни телефони.

Спорно е също

какво недвижимо имущество притежава

неуспелият шеф на ДАНС. Хора, които са гостували на Делян Пеевски, съобщават за добре охранявана луксозна къща в пресечка на бул. „Симеоновско шосе“, която се намира в задънена улица без изход и пред която има постоянна охрана и видеонаблюдение. Други близки до родния Цукърбърг разказват, че той най-често пътува до Велинград, където има хотел и вила и там се чувства най-безопасно. Такива имоти липсват в декларациите, но присъстват други, някои от които (като мезонет в кв. „Бъкстон“ с площ 220 кв.м. и два гаража) са придобити от младия Пеевски още на 22 години, докато е студент и с неясно какъв трудов стаж и доходи. В имотните регистри продавачите са с гръцки фамилии, така че вариантът за дарение или друга форма на фиктивно прехвърляне е доста слабо вероятен.

Очевидно коректното попълване на декларациите не е било пръв приоритет на младия Пеевски. В първата му имотна декларация от 2007 г. 27-годишният тогава зам.-министър на Емел Етем в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии Пеевски изобщо не декларира имоти, а само 9239 лева на влог и 44 405 лева кредит. В по-късни декларации Пеевски пише, че заемът е погасен. В декларацията, която попълва година по-късно, също няма имоти. Сумата на влог е намаляла на 6470 лева, а заемът е станал 38 403 лева.

През 2009 г. обаче току-що избраният 29-годишен депутат от ДПС пише, че има два апартамента и къща с двор, купени между 2002 и 2004 г.

Мистериозно трите имота изчезват

от декларациите за следващите три години – те нито са обявени за прехвърлени, нито за продадени, просто липсват. Няма информация това да е било санкционирано от проверяващите по някакъв начин.
Следите на двата апартамента и къщата се губят до 6 юни 2013 г., когато изненадващо отново се появяват в декларацията на Пеевски. Между двете декларации, в които фигурират обаче има някои уж дребни, но съществени несъответствия. Те обаче ясно показват колко
формално и през пръсти

се попълват тези декларации.

Така например през 2009 г. Пеевски пише в декларацията си, че мезонетът с два гаража (на ул. „Пушкин“ в ж.к. „Бъкстон“, според Имотния регистър) е с площ 220 кв. м. и за него е платил 50 000 лева. Обновените данни от 2013 г. вече сочат, че имотът, придобит на същата цена през 2002 г., е с площ 262 кв. Независимо коя от двете цени вземем за изчисление, бърза справка в сайтовете за имотни оферти показва, че в този квартал и този период пазарните цени са били многократно над декларираните 240-250 лева на квадратен метър.

Пеевски получил втория апартамент – 45 кв. на централната софийска улица „Уилям Гладстон“ – през 2003 г. срещу 29 763 лева, според декларацията от тази година. През 2009 г. е написал цена 29 764 лева. Отново цената на придобиване е по-скоро данъчна оценка, отколкото реална пазарна цена от 600 лв. на квадратен метър.

През 2009 г. къщата с двор в Иваняне е била 190 кв.м. и е струвала 77 500 лева. През 2013 г. имотът вече се простира на 600 кв. м. и леко е поевтинял – в декларацията пише, че е купен за 72 500 лева.

Това е имотното състояние на успелият мъж на 33 години – депутат, следовател, бизнесмен и медиен магнат в едно – според неговите декларации и информацията, която имаме. Очакваме да видим неговият отговор в цифри и факти, защото в страните, на които искаме да приличаме, публичните личности нямат две тефтера – черен и бял – а само един. И за подобни несъответствия в декларациите и по-големи политици са казвали „сбогом“ на кариерата си.


Коментари

The post Един „успял“ човек на 33. Имотните декларации на Делян Пеевски appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване