10/11/13 12:43
(http://offnews.bg)

Лесен тест прогнозира деменцията

Пенсионери

Лесен тест, прогнозиращ развитието на деменция, са открили български учени при съвместна работа с европейски експерти.

Това стана ясно на пресконференция днес в Клиниката по Нервни болести УМБАЛ „Александровска“. На нея бяха представени по-важните теми, свързани с предстоящия международен научен форум по проблемите в областта на дементологията.

Тестът представлява просто изследване, което не изисква специално оборудване, но би могъл да послужи за първична диагноза при личния лекар. Той е предназначен за хора на възраст около 70 г., които се съмняват, че имат проблеми с паметта.

За по 15 секунди човек трябва да изреди максимално голям брой цветове, градове, животни и плодове. При съмнение за проблеми пациентът трябва да бъде насочен към невролог.

Ако болестта бъде диагностицирана преди появата на нейните симптоми, човек може да съхрани умствените си способности поне с пет години по-дълго, обясни ръководителят на Катедра „Неврология“ в МУ-София Лъчезар Трайков.

Според официалните данни засегнатите от деменция българи са над 100 000 души, като половината от тях са болни от „Алцхаймер“, 25 000 страдат от „Паркинсон“, а останалите 25 000 са със съдова деменция.

Статията "Лесен тест прогнозира деменцията" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване