10/11/13 22:02
(http://e-vestnik.bg/)

Литва - новата мишена на руския санитарен контрол

Икономическият конфликт между Литва и Русия може зле да се отрази на визовия диалог между Москва и Брюксел

Генадий Онишченко, главен санитарен лекар на Русия, е прочут с ексцентричните си забрани и препоръки. Колаж: шведоф

Конфликтът между Литва и Русия, забранила в понеделник вноса на литовска млечна продукция, може зле да се отрази на визовия диалог между Руската федерация и ЕС, пише “Комерсант”, цитиран от Би Би Си.

По нареждане на президента Владимир Путин днес руските митници ще спрат засиления контрол по границата с Литва, без обаче да вдигнат забраната.

В ситуацията се намеси ЕС. Европейската комисия заяви за “Комерсант”, че литовската хранителна продукция е “висококачествена и безопасна”, а Русия не е представила доказателства за обратното, посочва вестникът, като цитира говорителя на Еврокомисията Фредерик Венсан.

Според изданието литовската продукция не запълва и един процент от млечния пазар на Русия; руският пазар на храни не би се разтърсил дори от евентуални забрани върху вноса на месо и риба от Литва. Това обаче би нанесло сериозен удар на литовския бизнес. Русия получава от Литва например под 1 процент от консумираната риба, но този обем представлява 70 на сто от литовските продажби.

Конфликтът може да има сериозни последици за руско-европейските връзки, твърдят дипломатически източници на всекидневника от Брюксел и Вилнюс.

ЕС е убеден, че въпросът не опира до бацилите в млякото, а до политика - в края на ноември Литва ще стане домакин на форум на “Източното партньорство”, където се очаква общността да сключи споразумения за асоцииране и създаване на свободни търговски зони с Украйна, Молдова и Грузия.

Русия активно се опитва да убеди Киев и Кишинев да се откажат от сближаване с Брюксел, но засега без успех. Литва, председателстваща в момента ЕС, настоятелно прикани федерацията “да уважава правото на суверенен избор” на бившите съветските републики. Вилнюс пък заяви, че може да блокира железопътните и автомобилните комуникации на Русия с нейната Калининградска област, ако Москва “не спре натиска върху своите съседи”, напомня вестникът.

Според него обстановката заплашва визовия диалог между Москва и Брюксел. Очакваше се Русия и ЕС да подпишат споразумение за облекчаване на визовия режим на лидерската среща през юни, но това не стана. Русия се опита да уреди разногласията, за да подпише документа на следващия форум на върха през декември, “но сега шансовете за пробив намаляват”, резюмира “Комерсант”.

Вчера руската агенция Росселхознадзор разкритикува и качеството на млечната продукция, внасяна от Холандия, припомня “Новие известия”.

“Руските санитарни служби често демонстрират подобна бдителност в моменти, когато страната ни е в сериозен конфликт с някоя държава”, пише изданието.

Холандия частично се извини на Русия заради инцидента с Дмитрий Бородин, при който холандските органи на реда нарушиха Виенската конвенция, но не и заради самия факт, че руският дипломат е бил пребит, изтъква всекидневникът.

В събота хора с камуфлажни униформи - вероятно холандски полицаи, нахлуха в дома на Бородин в Хага и го пребиха. По думите му той ги предупредил за своя дипломатически статут. Според Виенската конвенция жилищата и личността на дипломатите са неприкосновени, а органите на реда нямат право да ги задържат там, където официално са акредитирани.

Според неназовани източници на холандския в. “Фолкскрант” Бородин бил пиян и влачел децата си за косите, поради което съседи се оплакали в полицията.

“Новие известия” нарича инцидента “странен и неразбираем” и предполага, че той ще добави нови проблеми “към руско-холандските отношения, които бездруго вървят трудно”.

Русия и Холандия се съдят в момента в Международния трибунал по морско право към ООН, сезиран от холандците, след като Москва арестува кораба им “Арктик сънрайз”, с който пътуваха природозащитници, включително холандски граждани, напомня всекидневникът.

Корабът “Арктик сънрайз” на “Грийнпийс” с 28 активисти и двама независими журналисти на борда бе ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване