10/11/13 22:06
(http://e-vestnik.bg/)

Психиатрия за дисиденти - съветската практика се връща

Франс прес

Спецчасти задържат протестиращи в Москва. Снимка: Новая газета

Осъждането на опозиционера Михаил Косенко на принудително лечение в психиатрично заведение, предизвика бурни реакции в Москва, като някои осъдиха връщането към практиката от съветско време психиатрията да се използва за политически цели.

“Те са палачи! Това е възстановяване на принудителното психиатрично лечение като форма на политическо гонение, както беше в Съветския съюз през 60-те и 70-те години на миналия век”, заяви пред АФП опозиционерката и бивша дисидентка Людмила Алексеева, след като бе огласена присъдата на Косенко за “участие в масови безредици” по време на протестен поход на опозицията през 2012 г.

Тази присъда “напомня най-тежките злоупотреби с принудителното психиатрично лечение в съветската епоха”, коментира в комюнике организацията “Амнести интернешънъл”.

“Психиатрите от института по съдебна психиатрия “Сербски” отговориха на политическо искане, поставяйки диагноза, която противоречи на тази, с която Косенко живее от години. Те направиха това със същата липса на почтеност като колегите им от съветската епоха”, отбелязва Наталия Горбаневская, въдворена за две години в психиатрично заведения заради участието й през 1968 г. в протест на Червения площад срещу нахлуването на съветските войски в Чехословакия.

Според специалистите от институт “Сербски” Косенко, който от години е на лечение, базирано на антидепресанти, без да постъпва в болница, страда от “тежки неврологични смущения” и представлява “опасност за самия себе си и за околните”.

Психиатричната експертиза отне десетина минути, разказа Михаил Косенко пред опозиционния руски седмичник “Ню таймс” (”Новое время”).

Същият институт “Сербски” издаваше “експертизи” на съветски дисиденти и ги пращаше в психиатрични заведения, където те биваха подлагани на лечение с химически вещества, чиято цел бе да разрушат личността им.

“Сигнал за обществото”

“Това е първа крачка към връщането на психиатричното лечение като наказателна мярка. Сега всичко зависи от реакцията на това в Русия и в чужбина”, казва Горбаневская.

Руската Независима психиатрична асоциация на свой ред отбеляза, че тази присъда свидетелства за “възраждане на употребата на психиатрията за политически цели”.

За директора на асоциацията професор Юрий Савенко “това е сигнал към обществото, на което му казват: Ето какво ще ви се случи, ако не кротувате”.

“Наказателната психиатрия се завръща в Русия”, коментира във Фейсбук бившият дисидент Александър Подрабинек, прекарал няколко години в трудов лагер, след като осъдил интернирането в психиатрични заведения на противници на властта в СССР.

Безпокойството, предизвикано от присъдата на Михаил Косенко, се дължи също на факта, че и други опозиционери бяха подложени служебно на психиатрични експертизи в последните месеци.

Така е станало и с тримата активисти на “Ляв фронт” Павел Толмачов, Андрей Свистунов и Евгений Пирогов през февруари, както твърди правозащитната организация “Човекът и законът” (”Человек и закон”).

“Връщането към използване на психиатрията за политически цели в Русия е тясно свързано с влошеното състояние на човешките права в страната”, подчерта публикуван през февруари от Европейския парламент доклад за психиатричните злоупотреби в страните от бившия Съветски съюз.

Докладът цитира случая с блогъра и опозиционер Максим Ефимов, подложен през 2012 г. на психиатричен преглед, след като в блог разкритикувал Православната църква.

Заплашен да бъде въдворен в психиатричен стационар, той избяга от Русия в Естония, където получи политическо убежище.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване