10/11/13 22:11
(http://e-vestnik.bg/)

Сочи 2014 - задава ли се срамен провал за Путин?

Максим Шеметов
Ройтерс

Залозите за Путин се повишават с приближаването на олимпийската му мечта

Путин се екипира за хокей. Снимка: официален сайт

Руският президент Владимир Путин заложи личния и политическия си престиж на Зимните олимпийски игри в Сочи през февруари, но въпреки инвестираните 50 милиарда долара, игрите все още може да се окажат срамен провал.

Ако всичко върви по план, най-скъпите Игри в историята ще бъдат витрина на постиженията на страна при управлението на Путин и ще оправдаят този шестгодишен проект с наистина съветски мащаб, рожба на суетата.

Но мечтата на Путин може и да не се сбъдне: ако спортните съоръжения в субтропиците, на Черно море не бъдат готови навреме; ако избухнат протести срещу новия руски закон, който според критиците му е насочен срещу правата на хомосексуалистите; ако чеченски или други ислямистки екстремисти атакуват Игрите.

Четири месеца преди откриването на Игрите на 7 февруари, над калните строителни площадки още стърчат кранове, наскоро положени тръби стоят незарити, а покрай тях се вият утъпкани пътечки. Около хотелите в ски курортите над морския град са разхвърляни големи метални тръби и кабели.

Ако игрите се провалят, ударът по гордостта и политическия рейтинг на Путин ще е жесток, защото той заложи толкова много в нещо, което някои смятат за лудост - да превърнеш летен курорт с палми и плаж в център за зимни спортове от 21 век.

“Той гледа на този проект като на своя рожба”, казва Дмитрий Чернишенко, председател на организационния комитет за Игрите в Сочи 2014 година.

От всички проекти, които Путин е предприемал, откакто за първи път беше избран за президент през 2000 година, малко носят толкова ясно неговия печат. През 2007 г. той лично замина за Гватемала, за да убеди началниците на Олимпийския комитет да дадат домакинството на Сочи. Дори говори с тях на френски и английски, рядкост за бившия шпионин от КГБ.

Някои руски представители, натоварени с организацията, наричат Путин “капитана” на отбора. Той изглежда се наслаждава на трудностите, строейки съоръжения от нулата, убеждавайки богати олигарси да финансират строежите и справяйки се с наводненията и свличанията на земни маси около Сочи миналия месец.

Когато изграждането на ски шанцата изостана от графика, Путин не само уволни високопоставен чиновник, но и се появи заедно с него по телевизията, за да унижи публично нещастния бюрократ.

“Потьомкинско село”?

След 14 години на власт Путин очаква много повече от медали, които могат да бъдат спечелени в Сочи. За него едни безопасни и успешни Игри ще покажат на света колко далеч е стигнала Русия след разпадането на това, което американският президент Роналд Рейгън наричаше съветската “Империя на злото”.

Путин се опитва да подобри дипломатическото и икономическото положение на Русия и да спечели вътрешна подкрепа след протестите срещу дългото си управление. Той иска да покаже, че Русия е модерна страна, която може да организира събитие от такава величина и да възстанови националната си гордост.

Подобни схващания са ключови за стремежа му към формиране на национална идея, която да обедини страната около неговите вижданията за руските постижения и консервативните му ценности. Путин знае, че за двете седмици на Игрите светът ще оценява постигнатото от Русия.

Цената на провала може да се окаже много сериозна. Така както осигуряването на домакинството на игрите за Сочи през 2007 г. се възприе в Русия по-скоро като лична победа на Путин, а не национален триумф, така и едни разочароващи Игри може да засилят предизвикателствата преди следващите президентски избори, насрочени за 2018 година - или от страна на известни опоненти, или от върхушката в Кремъл.

Някои опоненти се надяват, че Игрите ще имат обратния ефект, не този, към който се стреми Путин, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване