10/12/13 11:59
(http://www.klassa.bg/)

Грамадански астероид се навърта около Земята

Астрономи от руската обсерватория ISON-NM откриха нов астероид, сближаващ се със Земята.

Неговият диаметър е повече от 1 километър и съответни данни са изнесени на сайта на Центъра за малки планети на Международния астрономически съюз.

Астероидът, получил индекс 2013 TB80, е забелязан на 9 октомври с автоматичния телескоп на обсерваторията, който се намира в американския щат Ню Мексико. След това откритието е потвърдено от американския астероиден проект "Каталина", от японски и австралийски астрономи.

Диаметъра на астероида гигант е повече от 1 километър и той е отнесен към класа астероиди, които се сближават със Земята. По-рано специалисти от НАСА след обработка на данните от космическия телескоп WISE стигнаха до извода, че засега са открити 93% от астероидите с размери 1 км и повече, които идват до нашата планета.

"Това е голям, но не опасен за нас астероид", казва за РИА Новости първооткривателят на астероида и ръководител на проекта ISON-NM Леонид Еленин.

Астрономът добавя, че новият обект попада на 704-то място сред най-големите околоземни астероиди.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване