10/12/13 08:26
(http://www.klassa.bg/)

Орешарски: Бюджет 2014 г. е готов

Държавният бюджет за следващата година вече е готов.

Това каза премиерът Пламен Орешарски в ефира на Би Ти Ви.

До края на този месец по конкретни негови параметри ще бъдат организирани още дискусии със социалните партньори, но по заложените в него основни политики съгласие вече е постигнато, обясни Орешарски.

"Имаме амбицията да подобрим работата на здравеопазването, имаме иновативни политики в образованието, ще наблегнем на професионалното обучение”, заяви той. По думите му е видно, че ученици и студенти изостават в практиката и се явяват неподготвени на трудовия пазар.

Орешарски посочи, че очаква дефицит по бюджета в края на годината в размер на 2%. Той коментира, че няма изненади в изпълнението и изоставането от плановете е, защото така е бил заварен.

Правителствата без изключение са длъжници и на териториалното развитие, и на по-балансирания подход в териториалното развитие, каза Орешарски в коментар на новия вот на недоверие,

внесен от ГЕРБ. Той коментира, че и първият вот на недоверие е бил недомислен и с не много ясни мотиви. "Струва ми се, че този може да се характеризира по сходен начин", каза той.

За първия мотив - лоша регионална политика, която увеличавала различията между регионите, премиерът обясни, че и най-лошата досега политика за четири месеца не може да има никакъв ефекти върху регионите.

Регионалната структура се формира с десетилетия, каза той и посочи, за съжаление различията между регионите се засилиха в последните 20-на години.

Той каза, че програмата на правителството е насочена към това, ако може да се спрат тенденциите на миграция към градските центрове и да се създадат условия да се задържат хората в по-малките населени места.

Премиерът коментира и протестите. Според него може би има нещо вярно в това, че протестите действат като допълнителен стимул за работа. Има и негативни страни - най-вече за бизнес климата и за инвестициите, а това не засяга само и единствено кабинетът, а цялостното развитие на страната. Създава и усещане за политическа нестабилност и несигурност и е задръжка за инвестиционната активност, каза премиерът.

"Дали правителството ще успее да изкара мандата си не е най-важното, а да работи успешно и да има добри резултати. Ако ги няма, аз сам ще поискам да се прекрати мандатът. Засега съм оптимистично настроен", заяви Орешарски. 

Министър-председателят заяви, че действително нестихващите протести и причакването му около публични изяви действа като допълнителен стимул за работа.

Орешарски редовно е освиркван при появите си на публични места. При пристигането си за интервюто в Би Ти Ви той бе охраняван от няколко десетки полицаи. Пред сградата на телевизията обаче не се събраха протестиращи

Протестите обаче се отразяват негативно на бизнес климата и инвестициите, каза той. По думите му те засягат не само работата на кабинета, но и създават усещане за несигурност.

Охраната пред Би Ти Ви за интервюто на премиера Охраната пред Би Ти Ви за интервюто на премиера Източник: Десислава Симова, Vesti.bg

 














Би Ти Ви



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване