10/12/13 09:23
(http://www.klassa.bg/)

Те получиха Нобеловата награда за мир

След като миналата година с Нобеловата награда за мир бе удостоен Европейският съюз, сега престижното отличие бе присъдено на Организацията за забрана на химическите оръжия. Нейният основен ангажимент е да контролира приложението на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, приета през 1997 година. Членовете на тази организация са засега 189, а в понеделник Сирия ще стане 190-ият. В момента в страната се намират инспектори, които проверяват нещата на място и ръководят унищожаването на химическите оръжия.

Признание за унищожителите на химически оръжия

Сирия, наред с Ангола, Египет, Северна Корея и Южен Судан е сред петте държави, които не са подписали Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Други две държави - Израел и Мианмар, пък не са ратифицирали споразумението. Конвенцията допълва Женевския протокол от 1925 година, който забранява само използването на задушаващи и отровни газове. Това старо споразумение е подписано от Сирия - за разлика от Конвенцията.

Тазгодишните носители на Нобеловата награда са отличени за "усилията за премахване на химическите оръжия", както гласи обосновката. Базираната в Хага организация има за задача да контролира в световен мащаб производството, съхранението и унищожаването на химически оръжия. От 2009 генерален директор на организацията е турчинът Ахмет Юзюмчу, служителите ѝ са 490, а годишният бюджет възлиза на 70 милиона евро.

Ахмет Юзюмчу

С най-големи арсенали от химически оръжия разполагат Съединените щати и Русия. Сред държавите, които по техни собствени данни също разполагат с такива оръжия, са Албания, Индия, Ирак и Либия.

Сирийският контекст

Организацията за забрана на химическите оръжия попадна в центъра на вниманието покрай нападенията, извършени в Дамаск през август. При атаката, в рамките на която е бил използван отровният газ зарин, загинаха над 1 400 души. Това нападение предизвика възмущение в световен мащаб. След което - за да предотврати ответната реакция на САЩ, Сирия декларира готовност да унищожи химическия си арсенал, състоящ се от 1 000 тона бойни вещества.

"Актуалните събития в Сирия подчертаха потребността да се увеличат усилията за унищожаване на този вид оръжия", заявяват от Нобеловия комитет. А както каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу: "Решението на Нобеловия комитет е признание за важната роля на Организацията за забрана на химическите оръжия да спре използването на този вид оръжия".

Нобеловата награда за мир е единствената, която се дава не в Стокхолм, а от норвежкия Нобелов комитет в Осло. Тържественото връчване на отличието ще се състои на 10 декември.

DW.DE


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване