10/13/13 09:08
(http://www.klassa.bg/)

Ирландия излиза от антикризисната програма

Ирландската икономика уверено се възстановява и страната ще излезе от антикризисната програма на ЕС и МВФ на 15 декември тази година. Точната дата на прекратяване на външна подкрепа за първи път бе посочена в телевизионно обръщение към гражданите на републиката от премиера Енда Кени.

"Това обаче не означава, че нашите финансови проблеми остават в миналото. Чакат ни трудни времена, все още има много да се направи, но най-сетне се слага край на извънредната финансова помощ", каза правителственият ръководител. Кени заяви, че "независимо от сложната международна обстановка, националната икономика започна да бележи ръст. Износът достигна рекордно високо ниво и надхвърли 180,000 милиарда евро. Лихвените проценти по държавните облигации падна от 15 на сто до по-малко от 4 на сто". Според Кени, "репутацията на страната на международната сцена е напълно възстановена". Министър-председателят обеща, че към 2015 г. ще има излишък в държавния бюджет и правителството ще започне да намалява тежестта на държавния дълг.
Дъблин кандидатства за финансова помощ през 2010 г., когато лихвените проценти по ДЦК скочи до 14 на сто . Страната получи 45 милиарда евро от ЕС и 22,50 милиарда евро от МВФ.














БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване