10/13/13 21:42
(http://e-vestnik.bg/)

Милиардер и призрачна борса - разказ за парализата в Непал

Ройтерс

Единственият милиардер в Непал е спечелил репутацията си с продажбата на инстантни спагети (вече известни и с чуждицата “нудълс” - бел. пр.). Сега той е хвърлил око на управлението на младата хималайска република.

Бинод Чаудхари, чието богатство неотдавна бе оценено на един милиард долара от американското сп. “Форбс”, твърди, че би се отказал от бизнеса, за да се пробва в управлението на една от най-бедните държави в света. Само че все още не. Непалската политика е твърде объркана дори за човек, който е успял да изгради бизнес империя по време на гражданска война.

Разположен между два от най-големите пазари в света, Индия и Китай, и приютил най-зрелищните планини, Непал би следвало да бъде промишлен, туристически и търговски успех.

Чаудхари е доказателство за възможностите. Започнал с продажбата на нудълс в Индия, а след това и в цяла Азия, неговият семеен конгломерат включва банка, бизнес с телекомуникации и десетки курорти, включително два на Малдивите в партньорство с индийската Taj Group.

Непал обаче е една от най-нестабилните страни в Азия въпреки седемте години на мир след края на маоистката война, която допринесе за падане на вековната монархия. Страната е имала пет правителства след изборите от 2008 година и политиците не могат да се споразумеят за конституция, която да очертае контурите на държавата.

Очаква се насрочените за 19 ноември избори за конституционно събрание да се състоят въпреки заплахата за осуетяване, отправени от значителна фракция от твърдолинейните маоистки партии.

Твърде рано е за Чаудхари, който иска политическите партии да завършат писането на нова конституция, преди да направи решителна крачка към политиката на пълен работен ден.

“Няма смисъл да се намесваш в ситуация, която не можеш да решиш”, отбелязва той в приемната на офиса си, разположена на най-високия етаж и предлагаща смайващи гледки на препълнените улуци на Катманду и съседните планини.

Магнатът, чието имение е обзаведено с мебели с леопардова щампа и може да се похвали с черни жребци и репродукция на “Угощението на Клеопатра” на Джовани Батиста Тиеполо, твърди, че би искал да се впусне директно в политиката, когато се излезе от патовото положение.

Чаудхари заявява, че тогава ще приложи бизнес находчивостта си, за да създаде работни места и да ремонтира инфраструктурата, слагайки край на спирането на тока, заради което светлините са угасени до седем часа на ден.

Чаудхари има бизнес от Тайланд до Танзания - убежище срещу несигурността в собствената затворена страна.

На фона на политическите сътресения стотици хиляди хора всяка година заминават за чужбина, за да си търсят работа, а бизнесмените се страхуват да инвестират. Миналата година икономическият растеж отслабна до 3,5% - най-бавния темп от пет години, а инфлацията бе над целевия праг от 9%.

Предвид това, че поредни правителства с кратък живот остават на власт само колкото да запълнят постовете, няма голяма яснота какъв вид икономическа система страната ще следва.

“На всеки шест месеца има нов премиер, ново правителство, така че как могат хората да инвестират?”, коментира водещия икономически съветник на финансовото министерство Чиранджееви Непал. “Дали да следват либерална, отворена икономика или смесена икономика - ето по този е обгърнат в мъгла тук. Инвестициите се нуждаят от ясна политика”, допълва той.

ПРИЗРАЧНА БОРСА

Никъде тази липса на яснота не е по-очевидна както на Непалската фондова борса (NEPSE). Разположена в празна тухлена сграда, близо до сметище, NEPSE е много много далеч от Уолстрийт. Нейната ограда е боядисана на ръка, електронното й табло е празно, откакто се счупи преди пет месеца.

Вътре има изоставена борсова зала, замразена с течение на времето, откакто електронната борса замени през 2007 година така наречената търговия оупън-ауткрай (open-outcry), която е един от методите на комуникация между участниците на пазара чрез ръкомахане и викове. Редиците компютри, покрити с прах, ...

Публикувана на 10/13/13 21:42 http://e-vestnik.bg/18871/btyayayaya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване