10/13/13 09:12
(http://www.klassa.bg/)

Раздадоха журналистическите награди "Байо-Калвадос"

Агенция Франс прес стана носител на няколко приза на 20-ата церемония по връчването на наградите "Байо - Калвадос" за военни кореспонденти. Тази година те бяха предимно за отразяването на сирийския конфликт.

Журналистът от френския всекидневник "Монд" Жан-Филип Реми спечели голямата награда за печат за работата си на фронтовата линия в Дамаск , където той документира използването на химически оръжия.
Фебио Бучарели, редовен сътрудник на АФП, получи наградата за снимки Nikon за поредицата от снимки "Битка до смърт", направени по време на боевете в град Алепо през 2012 година. Италианският фотограф, дипломиран инженер, е отразявал различни конфликти, включително и тези в Судан и Мали, както и Сирия.
Отличен беше и фоторепортерът на АФП на свободна практика Хавиер Манзано, който спечели наградата на публиката за фоторепортажи от миналогодишните сражения на бунтовниците в Алепо. Една от неговите снимки преди това му печели наградата Пулицър .
Джилали Белаид от АФП спечели втора награда в категорията видеозаписи. Той бе отличен заради отразяването на отбраната от бунтовниците на крепостта на кръстоносците хоспиталиери "Крак де Шевалие".
Извън Сирия, Бен Андерсън от Би Би Си спечели голямата телевизионна награда за работата си в района на Хелманд, Афганистан.
Близо 60 различни номинации бяха оценявани тази година. Журито се оглавява от легендата на военната фотография Джеймс Нахтуей.
Наградата "Байо-Калвадос" е учредена през 1994 г. от управата на гр. Байо по повод 50-годишнината от съюзническия десант в Нормандия по време на Втората световна война. Присъжда се ежегодно на журналисти, които работят в опасни за живота им условия, в 4 категории: преса, радио, телевизия и фотография. Паричната премия за всяка категория възлиза на 7600 евро.



























АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване