Много силно земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер по данни на Американския геоложки институт бе регистрирано днес в Средиземно море на 70 километра на запад от гръцкия остров Крит, причинявайки материални щети.

Трусът, регистриран в 16,11 часа местно време e бил усетен силно на остров Крит и на цялата територия на Гърция.

Според гръцката Обсерватория на земетресенията в Атина трусът е бил с магнитуд най-малко 6,2 по Рихтер. Първоначално бе съобщено, че магнитудът на труса е 6,7 по Рихтер. По най-нови данни епицентърът на земетресението е бил на 23 километра под морското дъно и на 68 км западно от град Ханя на остров о-в Крит.

Засега няма информация за пострадали хора. Има щети на къщи и магазини на остров Крит

"Земетресението бе много силно и продължи дълго", заяви заместник кметът на Ханя Манусос Лионакис за Асошиейтед прес.

"За щастие няма сериозни щети. Най-лошото, което чух, бе за паднала скала на пътя в дефилето западно от града. Блокиран е автобус, но няма ранени. Разчистихме камъните. Сега служители проверяват сградите в стария град, но освен напукани стени тук-там, няма нищо", добави той.

Местен вестник съобщи за леко ранен жител на Ханя, който в паника скочил от балкона си на първия етаж върху автомобил.

Местните медии съобщиха, че разтревожени хора в Ханя и Ираклион са излезли на улиците. В петък земетресение с магнитуд 4,4 по Рихтер разтърси северна Гърция, но нямаше щети.

Гърция се намира на две тектонични плочи, което я прави една от най-земетръсните страни в Европа. При повечето трусове няма жертви и ранени, но при земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер през 1999 г. бяха убити 143-ма души, отбелязва Ройтерс.