10/15/13 21:26
(http://e-vestnik.bg/)

Дали Иран просто не печели време?

Желанието на Иран за разоръжаване трябва да бъде подложено на проверка, преди да бъдат вдигнати санкциите

Администрацията на Обама казва, че очаква от новото държавно управление на Иран да покаже доколко е сериозно в желанието си за постигане на сделка по ядрената му програма, като даде тази седмица в Женева отговор на предложение, направено тази година от САЩ и партньорите им.

Този план за изграждане на доверие изисква Иран да замрази производството на високообогатен уран и да приеме повече инспекции в замяна на облекчаване на някои второстепенни санкции, включително забраната за търгуване на злато. Според някои съобщения, включително във в. “Уолстрийт джърнал”, е възможно Техеран да подготвя предложение, което отговаря на някои от тези условия, включително ограничението на обогатяването на уран.

Ако стане така, това би сигнализирало значима промяна на позицията на върховния водач аятолах Али Хаменей, който многократно е отхвърлял всякакви предложения за слагане край на спора по иранската ядрена програма. Администрацията на Обама обаче не трябва непременно да приема едно иранско “да” за отговор, дори да е безусловен. Понеже продължаващото развитие на ядрената инфраструктура на Иран през тази година отвори големи дупки в нещо, което трябваше да е временна обезопасителна мрежа.

Преди година растящите запаси на Иран от обогатен до 20 процента уран изглеждаха най-опасната част от ядрената му инфраструктура, защото този материал може бързо да се конвертира до степен, подходяща за използване в бомби. Обогатяването протича в подземен обект, от който няма кой знае каква смислена полза освен за производство на оръжия. Замразяването или затварянето на този завод и обезопасяването на вече произведените количества, ако бяха приети от Техеран дори само преди шест месеца, щяха да смекчат заплахата, че Иран може да се опита да произведе атомна бомба в близко време.

През изминалата година обаче Иран започна да инсталира ново поколение центрофуги в най-големия си завод за обогатяване на уран в Натанз. Тези нови машини могат да обработват уран много по-бързо и пораждат заплаха за ирански ядрен пробив освен вече съществуващата от запасите от обогатен до 20 процента уран. Междувременно нов реактор с тежка вода в Арак трябва да бъде завършен догодина и ще позволи на Иран да произвежда плутоний, който може да се използва в бомби.

Всякакво споразумение с Иран, дори временно, трябва да вземе предвид тези нови факти. Не трябва да се прави никакво смекчаване на санкциите, освен ако Иран предприеме стъпки, които решително забавят потенциално необходимото му време да произведе ядрото на ядрена бойна глава. Това значи, че усъвършенстваните центрофуги и реакторът в Арак вече трябва да са включени в споразумението.

Дори подобно разширено временно споразумение би предизвикало силни възражения от Израел, който казва, че не трябва да се облекчават никакви санкции освен ако Иран се откаже от всякакво обогатяване на уран. Израелските официални представители изтъкват, че дори леко смекчаване на санкциите бързо ще доведе до разпадане на системата, тъй като Русия, Китай, Турция, Индия и други страни, които с неохота спазват санкциите, ще побързат да възобновят нормалната търговия. Тогава Иран може да успее да укрепи икономиката си и същевременно да запази силен ядрен капацитет.

Всички трудности при предварително споразумение може да бъдат обхванати, ако то е част от по-широка рамка, която ясно посочва от каква част от ядрената си програма Иран е готов да се откаже в замяна на пълно отпадане на санкциите. Това ...

Публикувана на 10/15/13 21:26 http://e-vestnik.bg/18898/dali-iran-prosto-ne-pecheli-vreme/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване