10/15/13 06:26
(http://offnews.bg)

Закон на Пеевски изхвърля Краси Гергов от bTV

Делян Пеевски. Снимка: Сергей Антонов

Делян Пеевски, който наскоро беше върнат от Конституционния съд в парламента, е съвносител на проекта на Закон за икономическите и финансови взаимоотношения, с който ще се забрани офшорни фирми да участват в управлението на медиите.

Това обяви пред Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Цонев още вчера обяви, че тази седмица ще внесе проект на закон, с който ще се определи къде могат да участват и къде не офшорни фирми. 

“Непрекъснато се говори, че има непрозрачност в медиите. Този закон ще осветли собствеността в медиите и ще отговори на призива на германския посланик“, каза още Цонев.

По думите на депутата от ДПС Пеевски лично е писал текстовете, свързани с медиите. „Искам да ви кажа, че точките за медиите лично той ги добави… Когато има очаквания в обществото, въпроси и питания – ето го отговорът”, каза Йордан Цонев и показа печатното копие на подготвения законопроект. 

В проекта има 20 ограничения за сфери, в които офшорните фирми не могат да участват. Сред тях са обществени поръчки, банки, застрахователни и пенсионни дружества, концесии, приватизационни сделки, има също забрана за участие в собствеността на печатните и електронни медии. Освен обществените очаквания, повод за внасянето на законопроекта у нас бил и дебатът, който се води по темата в институциите на Европейския съюз.

Цонев е категоричен, че промените в закона не са свързани с каквито и да било атаки срещу президента Росен Плевнелиев.

Той не отговори на въпроса на водещите кога Делян Пеевски ще дойде на работа в парламента (откакто беше възстановен като депутат от Конституционния съд, той не се е появявал в Народното събрание).

Делян Пеевски чрез майка си Ирена Кръстева е собственик на печатни издания на ”Нова българска мейдина група холдинг” (вестниците Телеграф, Монитор, Уикенд, Меридиан мач” и др.), както и в TV7.

Смята се, че с ограничението за офшорки в управата на медиите ДПС се е прицелило в медиите Красимир Гергов.

Основната медия, в която част от собствеността е на офшорна фирма, е bTV. Зад офшорката стои рекламният бос Гергов.

Статията "Закон на Пеевски изхвърля Краси Гергов от bTV" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване