10/15/13 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Кипърските братя малко ще почакат…, преди да станат шейхове!

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Съобщението за резултатите от вторите сондажи, осъществени от американската компания Нобъл енерджи в находището “Афродита” бе студен душ за кипърското правителство, но и за илюзиите на кипърците, станали жертви на тенденциозно преувеличените оценки за възможните количества природен газ в изключителната икономическа зона на острова.

Резултатите показват, че наличните количества природен газ във въпросното находище са по-малки от очакваните.

Първоначално се твърдеше, че в границите на кипърския шелф има находища, чиито количества възлизат на 12, 15 или 20 трилиона кубични фута един кубичен метър се равнява на 35,34 кубични фута . Първият сондаж за оценка на находището бе извършен преди повече от две години, а резултатите от него бяха оповестени на 28 декеври 2011 г.

За улеснение нека наречем този сондаж “Афродита 1″. Според изчисленията от този сондаж газовото находище има от 5 до 8 трилиона куб. фута. Сегашният сондаж “Афродита 2″, чиито резултати бяха обявени на 3 октомври 2013 г. в Тексас, понижи надолу оценките за количеството газ в находището. Смята се, че това количество е от 3,6 до 6 трилиона куб. фута. Това количество не говори нищо на неспециалистите. На практика обаче в данните има два основни момента, които са понятни за всички.

Първият е, че е нужен трети сондаж, което означава, че това ще отнеме поне една година. Вторият момент обаче е със сериозни политически последици. Ако допълнителното изследване покаже, че природният газ в находището “Афродита” не е достатъчен, това означава, че финансово ще е неизгоден строежът на централа за втечнен газ в Кипър. Според кипърски оценки за целта са нужни находища с газ поне 5,5 трилиона куб. фута, за да може този проект финансово да бъде обезпечен.

Кипърският енергиен министър побърза да заяви, че стратегията на правителството за експлоатацията на природния газ чрез сухопътен терминал остава непроменена, но това са думи, хвърлени на вятъра без никакво значение.

Така или иначе след рухването на кипърската банкова система правителството в Никозия няма пари за строежа на един такъв твърде скъп завод за втечнен газ, а чужденците ще трябва да са луди, за да инвестират в Кипър, ако не са сигурни поне на хиляда процента за своите печалби. За момента правителството на президента Анастасиадис е объркано!

Възможно е обаче природен газ да бъде открит и в други кипърски находища, така че проектът с изграждането на газов терминал да се окаже финансово надежден. Разбира се, основно условие за това е да бъдат намерени нужните количества природен газ и след това да тръгнат инвестициите.

Кипър може да иска този газов терминал, но американците и израелците предпочитат да бъде изграден тръбопровод, по който да се изнася израелски и кипърски газ до… Турция. На подобно нещо се гледа като на възможност за повторно сближаване между Анкара и Тел Авив и за възстановяване на стратегическия им съюз.

Това обаче би тласнало Кипър по един трагичен начин в ръцете на Турция и би направило острова зависим от нея. Истинско настръхване предизвика в Никозия изказването на вицепрезидента на Нобъл енерджи за Източното Средиземноморие, който каза: “продължаваме да търсим и да лансираме различни опции за развитие”. Тези “различни опции” обаче не предвещават нищо добро.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване