10/15/13 23:22
(http://e-vestnik.bg/)

Компютър „Правец” се завръща или рекламна шашма?

Лаптопът “Правец 64М” пред старите компютри “Правец”. Снимка: pravez.bg

Лаптоп “Правец 64М”, “След 30 години една легенда се завръща…” - това обяви сайтът pravetz.bg и рекламата обиколи интернет за един ден. Сайтът е притежание на българска фирма за почистване и поддръжка на лаптопи – „Лаптопклийн”. Собственикът твърди, че притежава марката “Правец” и се готви да пусне на пазара лаптопи, сглобени у нас с части от Тайван и процесори “Интел”.

Според обявените в рекламата параметри, устройството ще работи със собствена операционна система “Правец ОС”, но по избор ще могат да се инсталират и други платформи като Android, Windows, Solaris и Chrome OS. Лаптопът се предлага с безплатен офис пакет, напълно съвместим с “Майкрософт офис”, както гласи рекламата.

Новината беше посрещната с бурни реакции във Фейсбук и дискусионни форуми в интернет. Повечето коментари са, че това е менте, някой си прави реклама с прочутата стара марка български компютри “Правец 8″ и “Правец 16″.

Мониторът на компютър “Правец 16″. Снимка: e-vestnik

В апогея на компютърното производство в България са произвеждани до 60 000 броя с марката „Правец” годишно - гигантска цифра за онова време. България е била лидер в целия Източен блок, монополист в това производство.
Първият компютър „Правец” е създаден 1980 г. в Института по техническа кибернетика и роботика на БАН, от инж. Иван Марангозов, в съавторство с Кънчо Досев и др., под името “ИМКО 1″ (Индивидуален Микро КОмпютър), станал по-известен като „Правец 8”. Компютърът е копие на “Епъл 1″ на Стив Джобс и Стив Возняк. Но съдържа и български принос на авторите си.
През 1981 г. са произведени само 50 броя. Тогава в научните среди се шегуват, че съкращението ИМКО всъщност означава Иван Марангозов Краде от Оригинала.

Монитор за компютър “Правец”, произвеждан в Михайловград, сега Монтана. Снимка: e-vestnik

Институтът пуска различни версии на архитектурата на “Епъл 2″, като подменя повечето западни компоненти с български и вносни от соц-лагера. Производството на компютри са развива в град Правец, България става основен износител за целия Източен блок.

„Правец 16” вече не е на основата на “Епъл”, а на Ай Би Ем (IBM XT). Произвежда се чак до 1994 г., но вместо да се развие, производството запада. В държавата няма воля, инвеститор или бизнес, който да задържи равнището на тази база - и производствена, и научна, да я развие и запази ниша на пазара или да намери нова. За същото време оттогава насам в други страни започват от нулата и стигат до водещи позиции в производство на електроника.

Клавиатура, произведена в гр. Правец. Снимка: e-vestnik

И ето, сега пред “Капитал Daily” управителят на фирмата „Лаптопклийн” Бойко Вучев казва официално, че планира да пусне обявения в интернет лаптоп „Правец” след Нова година. Той твърди, че вече разполагат с готови прототипи и са направили първи тестове. Засега Вучев не съобщава цена и точна дата на премиерата.
За операционната система „Правец ОС” Вучев не дава подробности, само казва, че е базирана на платформа с отворен код.

Ето ги техническите данни от рекламата:
- процесор Intel от моделите i3, i5 или i7
- до 16GB RAM

Лаптопът “Правец 64М”. Снимка: pravez.bg

- до 2TB памет
- опция за SIM карта
- HDMI изход за включване към телевизор

„Твърде е хубаво, за да е истина”, коментира във Фейсбук Стефан Янков, бизнесмен в сферата на IT технологиите. Той предизвика ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване