10/17/13 08:05
(http://www.klassa.bg/)

3D филми ще може да се гледат и с едно око

Свикнали сме да мислим, че светът на триизмерното кино е достъпен само за хора с нормално зрение, които виждат и с двете очи.

Изследователи от университета в Сейнт Андрюс са стигнали до извода, че това далеч не е задължително условие. Филми в обем могат да гледат и хората, които виждат само с едното око, но за това им е необходима особена технология на прожекция.

В повечето киносалони и съществуващите 3D телевизори измамното усещане за дълбочина се създава поради това, че на всяко око се проектира отделна картина. Когато те се съединят, зрителната кора в главния мозък създава илюзията.

Изследователите от университета в Сейнт Андрюс са измислили как да накарат едното око да повярва в това, че вижда обемна картина. Оказва се, че е достатъчно да се пропусне светлината от обикновената картина през малък кръгъл отвор.

"За първи път доказахме експериментално, че не е необходимо да се измислят особени хитрини. Този ефект е известен отдавна, но за него обикновено се забравя", разказва д-р Джанрадж Вишванатх.

В сп Psychological Science изследователите твърдят, че подобна методика позволява да се получи обемна картина, която по качество не се различава от създаваните днес. Откритието ще помогне на хора, които виждат само с едното око или имат проблеми със зрението на двете очи, да гледат 3D филми.

Сега екипът на Вишванатх тества новата технология на голяма група хора, страдащи от късогледство. Според учените около 15% от населението на планетата страдат от проблеми с очите.

Разработката ще е от полза и на производителите на телевизори с ултрависока резолюция.














iNews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване