10/17/13 21:42
(http://e-vestnik.bg/)

Ал Каида отново в Ирак, буди стари страхове

Асошиейтед прес

Американски войници в Ирак. Снимка: багнюз

Първо избухнало огненото кълбо, после се чули писъците на жертвите. Взривната вълна от самоубийствения атентат недалеч от багдадско гробище ударила Насер Уалид Али и обсипала гърба му с осколки.

Али бил от късметлиите. Най-малко 51 души загинаха при този атентат на 5 октомври, много от тях шиитски поклонници, минаващи на път към храм. Никой не пое отговорност, но няма съмнение, че взривът бе дело на местното подразделение на Ал Каида. Атентаторите самоубийци и колите бомби са визитната му картичка, а цивилните шиити са сред любимите му мишени.

Ал Каида започна отново да надига глава в Ирак след изтеглянето на американските войници през 2011 г. и сега изглежда толкова силна, колкото не е била от години. Терористичната организация показа, че е способна да извършва нападения с много жертви по няколко пъти на месец, повишавайки броя на жертвите в Ирак до най-високите равнища от половин десетилетие. Тя смята всяко нападение за средство да култивира обстановка на хаос, която подкопава авторитета на оглавяваното от шиити правителство.

Бегълци от затвори в последно време подсилиха редиците на Ал Каида, а усещането за маргинализация на сунитите и хаосът от гражданската война в съседна Сирия подхранват завръщането й.

“Никой не е в състояние да контролира тази ситуация”, казва Али, който охранява сунитски гробищен парк, изникнал до свещената джамия “Абу Ханифа” през 2006 г., когато религиозните борби заплашваха да хвърлят Ирак в истинска гражданска война.

“Не сме в безопасност нито в кафенетата, нито в джамиите, нито дори на футболните стадиони”, продължи той, изброявайки набързо някои от мишените, поразени нееднократно през последните месеци.

Убийствата нараснаха значително след кръвопролитните действия на силите за сигурност срещу сунитски протестен лагер в северния град Хауиджа през април. По данни на ООН 712 души са загинали при насилие в Ирак през този месец - към тогавашния момент това е най-големият брой от 2008 г.

Но черната статистика оттогава се увеличава ежемесечно. През септември са убити 979 души.

Ал Каида няма “монопол” върху насилието в Ирак, страна, където повечето домакинства си имат скрит поне по един автомат. Други сунитски екстремисти като Армията на мъжете от Ордена “Накшабанди”, която има връзки с хора от вече незаконната партия Баас на Саддам Хюсеин, също извършват нападения, както и шиитски екстремисти, които се мобилизират отново с ескалацията на насилието.

Но вълните от атентати с коли бомби и самоубийствени нападения на Ал Каида съставляват основната част от кръвопролитията.

По-рано тази година местният клон на организацията се преименува на “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ), подчертавайки трансграничните си амбиции. Подразделението играе по-действена военна роля наред с други сунитски бунтовници в битката за сваляне от власт на сирийския президент Башар Асад, а негови членове извършиха нападение срещу сирийци близо до слабо контролираната граница вътре в Ирак.

САЩ смятат, че лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади вече действа от Сирия.

“С оглед на вакуума в сигурността за него има смисъл да направи това”, казва Пол Флойд, който е военен аналитик в компанията за глобално разузнаване “Стратфор” и е изкарал няколко мисии в Ирак. По думите му вълненията в Сирия може би улесняват още повече Ал Каида да се сдобие с експлозиви, които да използва в Ирак.

“Знаем, че запаси на сирийската армия са попаднали в ръцете на бунтовници. Няма какво да попречи на част от тези запаси да преминат през границата”, заявява Флойд.

Иракски представители признават, че организацията става по-силна.

Ал Каида започна активно да набира повече млади иракски мъже за участие в самоубийствени мисии, след като години наред разчиташе основно на чуждестранни доброволци, смятат двама служители от разузнаването. Според тях Ал Багдади е издал заповеди за по 50 нападения на седмица, които, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване