10/17/13 11:01
(http://e-vestnik.bg/)

Плевнелиев дължи отговори. Въпросите към него не са дребнави

Росен Плевнелиев. Снимка: Булфото

Платил ли е Плевнелиев пари на ръка за имот в Гърция или не? Този въпрос щеше да звучи дребнаво, ако президентът бе с ореол на светец, какъвто медиите (и онези, които го атакуват сега) се опитваха да му създадат докато беше министър. Въпросът щеше да е дребнав, ако Росен Плевнелиев наистина беше почтен политик. Само,че той не е, а единственият недостатък на настойчивите питания за неговото минало днес е тяхната закъснялост.

Бареков и Корпоративна банка се активизираха чак сега - на втората година от мандата на Плевнелиев, защото ги е страх от завръщането на Иво Прокопиев и Цветелина Бориславова във властта чрез президента. Тоест, причините са чисто конюнктурни и икономически.

Преди да стане държавен глава

същите медии, които днес го нападат, му се слагаха

по крайно отвратителен начин, както на него, така и на цялото правителство, начело с Бойко Борисов. Това обаче е друга тема и тя няма нищо общо с въпросите към президента. Ще се повторя: те трябваше да му бъдат зададени преди да стане президент, но тогава, за разлика от сега, имаше тотална цензура във всички по-големи медии и подобен разговор, дори по време на предизборните дебати беше невъзможен.

Казвам това за някои хора с прекалено къса памет. Днес критичното говорене срещу правителството и държавния глава поне стана възможно. Какво знаехме за Росен Плевнелиев преди да стане министър? Абсолютно нищо.

Какво знаехме за него преди да стане президент?

Че е най-успешният министър и любимец на Бойко Борисов. Това стана, след като другият най-успешен министър и любимец Цветан Цветанов се превърна в заплаха за самия Борисов.

Помните ли, че в първата половина на мандата на ГЕРБ борбата с престъпността беше най-голямата им гордост, а рейтингът на Цветанов стана по-висок от този на неговия началник? Точно тогава магистралите изместиха престъпността в пропагандната машина на ГЕРБ и изгря звездата на Росен Плевнелиев. Той буквално бе назначен за президент от Борисов, който се отказа в последния момент да се кандидатира лично.

Плевнелиев спечели след


една от най-манипулираните изборни кампании

в новата ни история и с преднина само от 500 хил. гласа пред Ивайло Калфин. Сигурно е случайност, в която не вярвам, но толкова бяха и напечатаните допълнителни бюлетини на последните избори.

Искам да кажа, че Цветанов и ГЕРБ осигуриха служебна победа на Росен Плевнелиев, а медиите, най-вече онези на Цветан Василев, водиха отвратителна война срещу опонентите му и не допускаха публиката да има избор. Правя това отклонение, защото паметта в България е много къса и защото закъснялите днешни въпроси към държавния глава не ги прави по-малко валидни. В опитите си да защитят Росен Плевнелиев от атаките, неговите защитници, предимно от редовете на така нареченото дясно изпадат в едно голямо противоречие. Според тях олигархията напълно е овладяла страната, едрият капитал е с червен произход, а държавата се е сраснала с мафията. Всичко това е валидно за всички, но не и за Росен Плевнелиев, който, забележете, е държавен глава. Т.е. олицетворение на държавата, която те описват като мафиотска. На всичкото отгоре, преди да стане президент е преуспял бизнесмен и милионер. Излиза, че мощната олигархия е изтървала това дете чудо от контрола си, а то взело че станало президент.

Леко преправената легенда за българския Рокфелер, който спал по “паркинзите” в Германия и станал милионер бе единственото, което знаехме за миналото на Плевнелиев в продължение на години, че и до днес. Никой не се постара да проучи точната му биография, както в България, така и в Германия, както би се случило във всяка друга нормална страна. Днес искат от него да извади едно извлечение от банкова сметка и той ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване