10/17/13 19:06
(http://www.klassa.bg/)

Японци строят клиника във Велико Търново

 Японски медици искат да строят клиника във Велико Търново. Старата столица привлякла интереса на д-р Хируфуми Такаяши, д-р Шегеки Сато и бизнесмена Шеки Секигучи, след като техен сънародник бил спасен през май в местната болница. Тогава на японеца се наложило да му бъде направена спешна хемодиализа. След като се прибрал в родината, пациентът бил подложен на изследвания. Те показали, че направените манипулации в България са много добри. Японските доктори били впечатлени и пожелали да посетят държавната болница.

Във вторник медиците от Страната на изгряващото слънце преговаряха с директора на здравното заведение д-р Стефан Филев и с шефката на отделението по хемодиализа д-р Маргарита Велкова. Те споделиха, че тяхна фирма е инвестирала 100 млн. долара в софийската болница „Токуда“.  Гостите се интересуваха дали във Велико Търново има достатъчно медицински кадри, колко струва месечното лечение на един пациент, какъв е инструментариумът, имаме ли добри рехабилитационни уреди, от какви марки е наличната апаратура и кой я поддържа. „Давността на експлоатация на машините ни е 30 000 часа, а поддръжката е от сервизи в Габрово и Стара Загора“, обясни д-р Велкова.

От разговора стана ясно, че месечното лечение на болен на хемодиализа в Япония струва 2800 евро, а у нас за една процедура здравната каса отпуска 70 евро. Д-р Стефан Филев подчерта, че освен в лечебна дейност, може да се инвестира и в медицински туризъм, тъй като Великотърновската област има международно летище и пътни артерии, добра природа и целебни минерални извори.

Японските медици разгледаха отделенията по хемодиализа и образна диагностика и констатираха: „В лоша материална база се извършват процедури на високо ниво от много добри специалисти“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване