10/18/13 08:30
(http://www.klassa.bg/)

Древни могат да са от един вид, въпреки че не си приличат

Смята се, че предците на съвременните хора са принадлежали към различни видове: Homo erectus , Homo ergaster , Homo habilis и Homo rudolfensis . Междувременно, анализ на древен човешки череп, открит в Грузия преди осем години, показва, че видовото разнообразие може да бъде и по-голямо.

През 2005 г. екип от археолози откри в Дманиси, в южната част на Грузия, прекрасно запазен череп на първобитен човек , живял преди около 1,8 милиона години. Изследователите, ръководени от директора на Националния музей на Грузия Давид Лордкипанидзе, го сравниха с четири други, намерени в същия район. Стигнали до извода, че древните хора, чиито са намерените останки, принадлежат към един и същи вид , въпреки разликите във външния им вид .
"Ако черепи като открития в Дманиси, бяха открити в различни части на Африка, то те щяха да бъдат отнесени към отделните видове от рода Homo ", казва един от учените - Кристоф Цоликофер от Цюрихкия университет. Според него всичките черепи принадлежат на предци на съвременния човек, живели в едно и също време на едно и също място и може би представляват население от един и същи вид.
Експертите също така посочват, че малкият размер на черепите поставя под съмнение теорията, че предците на съвременните хора са напуснали Африка, след като вече е пораснал размерът на мозъците им. "Тъй като дманиските хоминиди са много сходни с африканските, предполагаме, че те са принадлежали към един и същи вид ", казва Цоликофер. Единственият въпрос е към кой конкретен вид могат да бъдат отнесени все пак всичките пет черепа. Учените смятат, че най-вероятно това е Homo erectus .


















БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване