10/18/13 08:17
(http://e-vestnik.bg/)

Изборът не е вляво или вдясно, а напред или назад

Веселин Желев. Снимка: личен архив

Сигурно съм последният човек, който още не се е изказал за българската десница. Днес обаче се престраших.

Бият президента им. А тях никакви ги няма.

Росен Плевнелиев е президент на всички българи. Но беше предприемач, кандидат на ГЕРБ, подкрепен от Европейската народна партия и изразител на техните разбирания. Къде са му политическите другари сега да го защитят от компроматите? Ослушват се.

Главният проблем, който българската десница има, е, че я няма. Демоскопите я търсят с микроскопи. Говоря за тази, която се самоопределя като “автентична десница”.

Има български народ. Той отколе има традиционни интереси и ценности – земя, имот, Бог, семейство, родина. Народна партия обаче няма.

Цитираните ценности и интереси са обсебени от тези, които десетилетия наред са ги предавали и продавали.

Защо? Мога да дам само ненаучен отговор. Той се основава на репортерските ми наблюдения вдясно, откакто то бе реабилитирано като официална политическа ниша у нас – 1989 г.

Те сочат, че в политическото дясно у нас се наблюдава най-голямата концентрация на леваци.

Не само защото там почти липсват традиционно десните истински богати хора (които са в политическото ляво), не само защото българската средна класа все още е по-скоро състояние на духа, а не материално състояние, но и защото вдясно бяха най-драстичните прояви на радикализъм, на якобинско и хунвейбинско поведение.

Хора, които довчера бяха искали от родителите си пари за цигари, днес правеха пазарна икономика. И нищо чудно, че от техните среди не излезе нито един истински капиталист. Е, хайде, излязоха няколко. Толкова са малко, че се броят на пръсти и всички ги познават по прякор дори.

В наблюденията си съм забелязал два възгледа за българското дясно: Песимистичен – дясно, но българско и оптимистичен – българско, но дясно.

Следейки отлюспванията, градовете на истината, “изборите до дупка” (от които остана само дупката), “кой не скача е червен” и др. от този жанр, съм се питал по какво се отличава истински десният човек в българската политика. Къде трябва да го гледам, за да позная менте ли е или оригинал?

По хромозомите ли му личи? ДНК проба ли трябва? Или някой набор от черти като на истинския ариец, да не дава Господ?

Тази липса на ясни критерии е притеснителна и объркваща за електората. Бойко Борисов – десен. Хубавото Наде – и то. Иван Костов е най-десен. А председателят на СДС (извинявайте, не помня името му и не ми се търси в “Гугъл”) къде е в отсечката между Костов и Борисов? И нито един от тях не може да търпи останалите.

Кажете ми какво християнско и какво демократическо има в Бойко Борисов? Да, ама европейските християндемократи него признават за своя човек в България. Защо? Защото той може да печели избори срещу социалистите. Количествената разлика между ГЕРБ и СДС е като между бизон и бозон (най-малката елементарна частица).

Няма общоприет сертифициращ орган, който да каже на гражданите: Ето, това тук е автентично дясно, а онова там е китайско, да речем.

С тази дейност се занимава кой му падне и като резултат дясното пространство у нас беше не само опразнено, но и асфалтирано, за да паркира в него който иска новия си джип.

Помня анализ на Юлиан Попов, според който по света дясното е посока, а у нас е порода. Или клан. Или те пускат в него, или не. За онова “автентичното” говоря. Ами как секта, в която влизаш през кастинг, да бъде народна и да спечели избори? Те се чудят как да се опазят по-малко, сал най-породистите, а искат за тях да гласуват най-много. Това няма връзка с главния мозък.

Какво става обаче, докато десните си мерят десния въртящ момент? Не само бият президента. Страната се хлъзга към миналото си. България върви в обратна на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване