10/18/13 22:13
(http://e-vestnik.bg/)

Инцидентът с холандски дипломат в Москва - гей афера, отмъщение или провокация?

Оно Елдеренбош. Снимка: от тв екрана

Побоят над помощник-посланика на Холандия в Русия има политически подтекст, пише “Московский комсомолец” във връзка с нападението срещу дипломата във вторник.

Потърсена от вестника, пресслужбата на холандското външно министерство не предложи версии за причините, но заяви, че Русия трябва да гарантира сигурността на холандските дипломати. Холандски парламентаристи призоваха да се отмени честването на 400-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между кралството и Русия, добавя изданието.

Съседи на Оно Елдеренбош в елитния му блок в Москва разказали, че във вторник вечерта токът спрял и пристигнали електротехници, но вместо да проявят интерес към проблема, почукали у холандеца. Щом “доверчивият чужденец” отворил, проснали го на земята и го вързали със скоч. Разпердушинили жилището, изтърбушили чекмеджетата, но не отнесли нищо. “Само оставили на огледалото автограф с червена боя - сърчице и надпис “ЛГБТ” (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални).

През юли гей активисти от Холандия бяха задържани в Мурманск за пропаганда на хомосексуализма - аналогиите са налагат от само себе си. Макар че палавниците от ЛГБТ едва ли биха оставили толкова явни улики, разсъждава всекидневникът. Припомня и убийство на две жени в руски Татарстан, когато “престъпникът, побъркан учен, с цел да отклони подозренията написа на стената “Свобода за “Пуси райът” - пънкарките, хвърлени в затвора, след като изпяха в московска катедрала антипутинска “молитва”.

Печатът в Холандия вижда две възможни причини за станалото. Според “Фолкскрант” побоят над Елдеренбош може би е свързан с приетия в Русия закон, забраняващ гей пропагандата. Най-вероятно обаче е отмъщение за инцидента с руския дипломат Дмитрий Бородин в Холандия, смята холандското издание, цитирано в “Московский комсомолец”.

Преди десетина дни в холандския апартамент на Бородин нахлуха въоръжени лица с камуфлаж и го пребиха пред очите на децата му. След три часа под стража той бе пуснат без извинения. Руската страна бе крайно възмутена - дори президентът Владимир Путин, а с него и целият държавен елит поискаха извинения, разследване и наказания за виновниците, отбелязва “Независимая газета”.

По-късно холандското външно министерство се извини за задържането на Бородин, който има дипломатически имунитет, но холандската полиция реши да не наказва участвалите в инцидента полицаи.

“Новие известия” свързва побоя над холандеца с инцидентите в Полша, където през 2005 г. бяха пребити трима тинейджъри - деца на руски дипломати. Съобщено бе, че нападателите крещели антируски лозунги. В Москва последва вълна от побои над акредитирани в Русия полски журналисти, известни с остри изказвания срещу федерацията и тесни контакти с полското министерство на външните работи. Нападенията спряха, след като полските власти задържаха виновниците, пребили децата, разказва вестникът.

“Глупаво е да се предполага”, че случаят с холандския дипломат в Москва е отговор на инцидента с Бородин. “Най-вероятно става дума за обикновено престъпно нападение” - като всеки човек и един дипломат може да бъде атакуван от обирджии или хулигани, коментира пред “Новие известия” източник от външното ведомство на Русия.

Руското министерство изрази съжаление, отбелязва вестникът. Според официоза полицията е потвърдила засега само, че дипломатът е бил нападнат, потърсил е полицията и е образувано наказателно дело.

Информацията по случая е оскъдна, тъй като апартаментът на холандеца е неприкосновен според Виенската конвенция и следователи не могат да влязат там без разрешение. А според органите на реда пребитият не е подал жалба за побоя. Точно затова е образувано дело за незаконно влизане в жилището с използване на насилие.

Освен единствения предложен от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване