10/18/13 22:14
(http://e-vestnik.bg/)

Нов “бирюльовски бунт” заплашва цяла Русия

Безредиците в Бирюльово. Снимка: от тв екрана

Ситуацията в Западно Бирюльово е ясен сигнал към властта. Ако не последват реформи в политическата система, това според експерти рязко ще засили заплахата от междуетнически конфликти в цялата страна.

* * *

Председателят на Националния антикорупционен комитет Кирил Кабанов вижда основната причина да се изострят нагласите в обществото в повсеместно изопачената мотивация на държавните служители.

“Теоретично конституцията предвижда чиновникът да брани гражданите, обществото и държавата. За жалост обаче напоследък той се ръководи от друго - обслужва интересите на началника и мисли за лично обогатяване”, казва експертът. И добавя, че “личното обогатяване ощетява интереса на гражданите”, сиреч държавните служители изобщо загърбват хората. Зачитат ги поне малко от малко, само щом дойдат избори.

Той сочи за пример скорошния инцидент на Матвеевския пазар в Москва, от който тръгна “войната с нелегалната миграция”. “Ето, пребиват агент от криминалната пред очите на негови колеги, а те не помагат, защото са в течение, че зад пазара стои началнически интерес. А и те редовно се захранват от същия пазар, познават всички наоколо. Като сенчести съсобственици на един голям бизнес”, продължава Кабанов.

Там, където “се въртят големи пари”, например в бирюльовската плод-зеленчукова борса, мигом цъфват корумпирани служители от ресорните органи. И разпъват “чадър”, та да не вземе да спъне “бизнеса” някой техен подчинен. Тези механизми отдавна са формирали отлично действащ модел, който дефектира само при масов обществен натиск, смята експертът.

“Сегашните събития не са някаква въпиюща случайност, а реално всекидневие - казва той. - Схемата взе да се разпада заради общественото внимание и страховете на властта, че всички тези хора може да тръгнат не из Бирюльово, а към центъра, и да потърсят сметка не само от гастарбайтерите, но и от властта.”

Националистите пък отвличат вниманието на хората от проблемите, предлагайки простичко решение - обясняват на пръсти кой е виновен за всички злини. “Формира се вече тенденция - тези процеси са управляеми, изгодни за хората от властовите и силовите структури, които за пореден път показват колко са значими”, посочва експертът.

“Имаше реформа във вътрешното министерство. Служителите бяха намалени от 1 400 000 на 1 100 000 души. Разходите за сигурност у нас надхвърлят някой път разходите за отбрана - нещо немислимо в коя да е страна със сериозна армия. Нещата не опират до броя на правоохранителите и размера на заплатите, а до качеството на държавната система. Властта имитира дейност, успокоява народа. Болестта обаче не се лекува само със заклинания. Всичко, което става в момента, говори за криза на властта”, уверява политикът от опозицията Генадий Гудков.

По думите му, днешният национализъм в Русия е зараждащ се протест срещу властта, способен да прерасне в масово недоволство. “Национализмът е твърде удобен и прост. А протестът против властта засега е неосъзнат, но съществува. И ако не направим политическа реформа, ще стане като в Бирюльово, само че в цялата страна. Но още по-страшно и несмислено”, предупреждава той.

В Подмосковието например според него проблемът с национализма е по-остро изразен, отколкото в самата столица: “Сред ключовите проблеми, особено тревожни за населението в големите градове край Москва, естествено са мигрантите. Докато в Москва все пак има голям трудов пазар, в Подмосковието въпросът за транспорта и ограниченият пазар на труда поставят още по-остро проблема с битовия национализъм”.

Кабанов споделя мнението на Гудков. Според него “флиртът с националистите” ясно сочи криза на властта. “Проблемът е, че всички ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване