10/20/13 23:42
(http://e-vestnik.bg/)

Грузия: Няма промяна към по-добро

Бидзина Иванишвили изглежда дърпа страната назад

Бидзина Иванишвили. Снимка: от тв екрана

Грузинският президент Михаил Саакашвили, чийто мандат скоро приключва, може да бъде обвинен за много неща, но липсата на визия не е едно от тях.

Преди десет години 36-годишният тогава Саакашвили поведе “Революцията на розите” и стана най-младият в света национален лидер. Страната му беше травмирана държава в упадък. През следващите десет години той я преведе през революция на манталитета, модернизира я, отхвърли съветското й наследство и я постави отново на световната карта. Освен това той води и загуби една война с Русия, взе някои репресивни мерки срещу опозицията, установи контрол върху медиите, намеси се в правосъдието и монополизира властта.

“В стремежа си бързо да установим нова действителност на фона на вътрешни и външни заплахи със сигурност допуснахме грешки”, призна Саакашвили в прощалната си реч в ООН. Цената на тези грешки беше загубата на парламентарните избори миналата година от “Грузинска мечта” - коалицията, оглавявана от 56-годишния милиардер Бидзина Иванишвили, спечелил състоянието си в Русия. Много грузинци ликуваха, че е настъпил краят на монопола върху властта на Михаил Саакашвили.

На 27 октомври Грузия ще гласува за нов президент, чиито правомощия ще бъдат ограничени от новата конституция, която превръща страната от президентска в парламентарна република. Но вместо възбуда и надежда, във въздуха в Тбилиси витае безпокойство. Водещият претендент е Гиорги Маргвелашвили, бивш министър на образованието, чието най-впечатляващо качество е липсата на политически опит и амбиция. Иванишвили предпочете него пред способния и ориентиран към Запада министър на отбраната Иракли Аласания, чиито президентски амбиции бяха отрязани. На трето място е кандидатът на Единното национално движение (ЕНД) на Саакашвили Давид Бакрадзе, умерено говорещият бивш председател на парламента, който се старае да излчва усещане за спокойствие и чийто рейтинг според проучванията на общественото мнение е около 18 процента.

Сред претендентите е и популистката Нино Бурджанадзе, която Бидзина Иванишвили прие като контролируема опозиционна сила. Някога съюзник на Саакашвили, тя се превърна в най-яростният му противник. След разкритията за контактите й с Москва и яростните сблъсъци в Тбилиси се смяташе, че е дошъл краят на политическата й кариера. Много грузинци сега се безпокоят да не би миналото да надига глава. Зрелищната кампания на Бурджанадзе се харесва на онези, които смятат, че Иванишвили е твърде мек към Саакашвили. Въпреки че рейтингът й е под 10 процента, Бурджанадзе заяви, че всеки резултат, различен от победа, би бил признак за манипулиране на изборите. Може да се стигне до втори тур на вота и призиви за нови парламентарни избори.

И все пак, основният източник на несигурност е Иванишвили. Миналия месец той шокира страната като заяви, че след президентските избори ще подаде оставка от поста министър-председател, за да се посвети на укрепването на гражданското общество. Членовете на неговата коалиция, включително сериозният председател на парламента Давид Усупашвили, изглеждаха облекчени. Но поддръжниците на Саакашвили се разтревожиха. “Иванишвили иска да продължи да управлява, но без да носи отговорност. Има опасност неговото оттегляне да създаде властови вакуум, който да предизвика хаос”, казва Гига Бокерия, един от лидерите на ЕНД.

Грузинските избиратели, които се надяваха внезапно да забогатеят от благосъстоянието на Иванишвили, се чувстват измамени: 70 процента казват, че не одобряват ранното му оттегляне. Бидзина Иванишвили дойде на власт с обещание да спазва законите и да създаде работни места, но основният му ...

Публикувана на 10/20/13 23:42 http://e-vestnik.bg/18944/gruziya-nyama-promyana-kam-po-dobro/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване