10/20/13 11:03
(http://noresharski.com/)

От монитора до телевизора

Автор: Кристина Диманова*

Уважавам протестиращите хора. Характерно за младостта е да бъдеш срещу статуквото и да искаш промяна. Ако младото поколение не е коректив на старото, значи не става за нищо.

Винаги обаче са ми били любопитни “професионалните протестиращи”. Напоследък много се експлоатира темата за платените протестиращи и то главно от управляващите в момента. Затова е интересно да разгледаме съдбата на един “професионален протестиращ” тяхно творение, който започва да се превръща в политически и телевизионен Франкенщайн. Дори “Четвърта власт” по БНТ създаде един от основните си герои по негов протоип.

По ирония на съдбата същият започна телевизионните си изяви в предаването на БНТ “Големият избор”, където обаче не успя да блесне като бъдещ млад лидер по простата причина, че едва успяваше спокойно да каже и името си пред камера. Момчето продължи изявите си най-вече в социалната мрежа, където организираше всевъзможни протести – срещу премахването на паметника на Руската армия, срещу добива на шистов газ и всякакви такива проруски теми…

Звездата на професионалния протестиращ изгря по време на февруарските простести срещу цената на електричеството, които доведоха до (не)очакваната оставка на правителството, когато той и група други трудно формулиращи мисълта си хора, обясняваха, че Конституцията трябвало да се промени и да има граждански комитети, които да влизат в Народното събрание без избори, за да контролират управляващите. Самата идея тези объркани и незнайно как излезли от социалната мрежа и попаднали на екраните младежи да говорят за конституционализма беше смешна.

Смешно беше и как журналистите ги нареждаха редом до по-вещи в тази област гости и им се подиграваха без младежите да разбират това. Помня и една статия на професор Корнезов, един от най-забележителните преподаватели, които съм имала, която точно описваше обстановката с думите, че хора които не са чели Конституцията, искат да я пренаписват (интервю за Дарик от началото на март – б.р.).

А ако тези граждански комитети ви звучат познато, това е защото помните или сте чели по история за гражданските комитети на ОФ, съставени предимно от комунисти, които са поели властта по места в страната след 9 септември 1944. Разбира се, че професионалните протестиращи не бяха открили топлата вода. Използваха know how от техните “кръстници” в политиката, които се оказаха партия Българската левица, както и НПО Русофили. Да се чуди човек защо ще ти е толкова скъп този паметник на Съветската армия, че чак ще протестираш срещу идеите за демонтирането му…

Разбира се, когато медиите извадиха миналото на професионалния протестиращ, той се отрече идейно от него, и заяви, че довчера е бил част от проруските и крайно левите организации, но от днес вече е независим и крещи по улиците “оставка”, защото вярва, че така токът щял да стане по-евтин.

Дотук добре, някой биха го подкрепили, други биха решили, че се е объркал, но по-нататъшния развой на събитията, не остава място за съмнение в уменията на нашия герой да изкарва дивиденти от “независими” протести. Регистрираха движение, с което участваха на изборите, разбира се не особено успешно. После, когато започнаха новите протести срещу новото правителство, нашият “независим” протестиращ (каква изненада!) не се появи на нито един от тях. Неговият антураж започна да се чуди как така не го срещат с мегафона по улиците, а четат статуси в социалната мрежа в подкрепа на правителството и на Делян Пеевски. После се чудиха защо той продаде квотите от гражданското си сдружение на Бареков и се присъедини към неговата партия. А за награда получи предаване в телевизията на Цветан Василев, която по документи не била негова.

И така професионалният протестиращ, който превърна протеста в професия и осребри дивидентите си от него, от монитора в социалната мрежа попадна в телевизора, за да обяснява колко е независим и как се бори за правата на гражданите. Най-интересното е, че сега пак  щял да излиза на протести срещу новото правителство, по причина, че дало на Р.Овч. правамощия да управлява златната акция на държавата в Лукойл. Щял да протестира също така забележете и срещу БАНКИТЕ?!

На въпроса ми какво мисли за факта, че държавата се отказа доброволно от златната си акция в БТК и така даде неограничена власт в БТК на неговия шеф Цветан Василев (имам предвид шеф не само като неформален собственик на телевизията, в която работи), професионалният протестиращ отговори, че Цветан Василев е бизнесмен, много по-почтен от Р. Овч., и че по документи не притежавал никаква телевизия.

Уви, много неща по документи в България не са така, както са де факто. Сигурна съм, че и ти по документи не се водиш протестиращ на хонорар, а си един независим млад човек, който обича паметника на Съветската армия.

Не съм изненадана от нищо от написаното по-горе. Но сигурно съмишлениците на нашия герой, които искаха да променят Конституцията, са много изненадани от този развой. Сигурна съм, че и всички граждани всеки ден се изненадват от случващото се около нас, без да си дават сметка, че няма нищо случайно и че големите играчи използват малки камъчета, които да преобръщат колата.

И ако говорим за почтеност, мисля че в който и да е бизнесмен или политик има по-малко фалш и непочтеност, отколкото в тези малки камъчета, които пасват, където ги сложиш и струват много евтино.

* текстът е публикуван първо в блога на авторката.

The post От монитора до телевизора appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване