10/21/13 08:41
(http://www.klassa.bg/)

Над 1400 офшорки вън от обществените поръчки

Офшорка ще стане забранена дума при обществените поръчки у нас. Над 1400 фирми, чиито собственици са в Панама, Сейшелите и други екзотични места, ще загубят правото да участват в публични търгове.

Ограниченията за офшорки са заложени в проектозакон, внесен в Народното събрание от депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС. Фирмите с неясни акционери ще загубят още куп възможности за участие в икономическия живот – от концесии и приватизация през енергетиките и медиите. Вратата за тях ще се отвори само, ако огласят реалните си собственици.

"Искаме да изсветлим тези важни за обществото сфери. След приемането на закона ще има шестмесечен срок, в който собствениците на офшорни компании ще имат два варианта. Първият е да прехвърлят фирмите си в държави, с които България има споразумение за обмен на информация. Втората опция е реалните акционери на офшорната фирма да докажат собствеността си чрез заверени документи пред съответния регулаторен орган", заяви пред "Преса" Йордан Цонев.

Проектозаконът ще засегне 1413 български дружества, чиито фирми майки се намират в офшорни центрове. Това показва справката в информационната система "Дакси", извършена от изданието. Най-предпочитаната дестинация от родния бизнес е Панама

















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване