10/21/13 12:46
(http://www.klassa.bg/)

Новото име на "Глобул" ще е Telenor

 

Главният изпълнителен директор на "Глобул" Стайн Ерик Велан пред "Капитал


И така, как ще се казва "Глобул"?


Визитка:

Стайн-Ерик Велан е главен изпъ
- Няма да е изненада. Всички знаят, че Telenor стъпи в България и инвестира доста средства. Вниманието ни е насочено към България от доста години и решението ни да навлезем на пазара е дългосрочно. Ако погледнете 14-те страни, в които присъстваме, навсякъде с изключение на една - Малайзия, където собствеността не е 100% наша, брандът на оператора е Telenor. Така че - да, новото име на оператора и тук ще е Telenor. Но преди да направим ребрандирането, трябва да ни дадете време да инвестираме и да предложим на абонатите този тип услуги, които те биха очаквали от нас. А предстои да направим солидни инвестиции. Не че не съм впечатлен от това, което видях като състояние на мрежата, но искаме с нашия опит и финансови възможности да я направим по-добра преди ребрандирането.
"Ние купихме мобилен

Тоест искате, преди да дадете името си на оператора, мрежата и услугите му да са достойни за него?

- За нас е важно потребителят да направи разлика между Telenor и досегашното състояние, а за това трябват инвестиции.

Кога ще стане това?

- Не е точно най-мъдрият ход от моя страна да кажа на конкурентите си кога ще се ребрандирам. По някое време следващата година. Като говорим за конкуренция, нека ви разкажа нещо. Спомням си как бях в България преди 26 години, за да играем баскетбол с националния ви отбор. Изгубих. Този път имам доста българи в екипа си и ще спечеля.

Каква е инвестицията, за която говорим за подмяна на мрежата на "Глобул"?

- Стартирахме този процес, започнахме преговори с потенциални доставчици на оборудване и в момента сме в процес на подбор. Процесът е строго дефиниран като процедури - всички доставчици ще получат една и съща информация по едно и също време, за да могат да се конкурират, а решението ще бъде взето по прозрачен начин, като с него са ангажирани и хора извън "Глобул". Но не мога да ви кажа колко ще инвестираме, защото не искам да подсказвам на доставчиците колко сме готови да вложим. Искам само да потвърдя, че мрежата ще е перфектна. Всъщност процесът е доста сложен, защото говорим за различни типове оборудване и няма как да имаме само един доставчик. Нека го кажа така: през следващите 12 до 24 месеца ще направим огромни инвестиции. Целта ми е да имаме най-добрата мрежа. Но имаме намерение да инвестираме и в маркетинг, дистрибуция, грижа за клиента.

Моят стремеж е да предложим най-доброто обслужване на абонатите. За целта трябва да инвестираме и в хората си - бях искрено изненадан от това колко компетентни са хората в "Глобул". Именно тези хора са поддържали оператора в доброто състояние, в което го заварваме. И заслужават да се разчита на тях и да се инвестира в тях. Ще направим и вътрешни промени. След 12 месеца, когато дойдете тук, няма да видите нито един кабинет - искам да сме всички в едно общо отворено пространство. Това е начинът на работа в Telenor навсякъде.

Ще инвестирате ли в LTE? Или по-скоро - кога?

- Всичко зависи от това как се движи българският пазар. Разбира се, ще предложим LTE в един момент. Но за мен въпросът не е от кое поколение е мрежата - второ, трето или пето. Въпросът е доколко трансферът на данни навлиза в обществото. Да, ще се подготвим и ще инвестираме в LTE. Въпрос на време е.

Конкурентите ви са категорични, че мрежите им имат достатъчно капацитет, за да поемат трафика на данни към момента.

- И аз нямам намерение да инвестирам в LTE днес. Всъщност поколението комуникации няма значение, важното е какви услуги получава клиентът. Българският пазар всъщност е доста зрял. Но предимството на Telenor е в това, че има опита и финансовата мощ да направи съответното вложение, за да отговори на изискванията му.

Към кой честотен спектър се ориентирате? Питанията ви към КРС са били за 1800 MHz?

- Не търсете нищо специално зад тези ни питания. Те означават само едно: вярвам, че трябва да имаме открит диалог с регулатора, за да разчитаме на предвидимост на средата за инвестиции. Затова трябва да разберем какви са намеренията на местния регулатор. Ще се съобразяваме на 100% с изискванията му тук и за да изградим стратегията си, е важно да знаем какви са тези изисквания.

Бихте ли нарекли "гаранция за предвидимост" последните идеи на комисар Нели Крус за промяна в регулациите в ЕС?

- Не.

Какъв е коментарът ви за тях?

- Този коментар е по-скоро лично мой. Някои елементи от новия пакет мерки са продиктувани от политически съображения. Мога да разбера повечето насоки в пакета, но голяма част от промените са с ясната цел да се отбележат червени точки пред аудиторията. Мисля, че трябва да има разбиране на факта, че на телекомите трябва да бъде оставено някакво пространство за инвестиции, някакъв въздух.

Последните проучвания на London school of economics показват, че нормалното развитие на телеком индустрията влияе пряко на ръста на БВП на всяка страна с близо 2%. Но за да се постигне ръст, зад него винаги има инвестиции. И това някак си трябва да бъде осъзнато. Интересно е и друго. Разсъждавайки върху пакета мерки, трябва да се има предвид, че в Европа има исторически оператори, които не са част от големи телеком групи. Те нямат финансовата мощ на тези групи, но е важно да оцелеят, защото спомагат за конкуренцията и създават среда за нея.





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване