10/21/13 05:47
(http://offnews.bg)

Русото дете от ромския катун в Гърция е българче

Мистерия с русо момиченце в ромско семейство

Намереното русо момиченце в ромското гето в Гърция е българче, съобщи “Нова телевизия”.

“Преди часове до полицията пристигна писмо от председателя на ромската общоност във Фарсала. В него се потвърждава, че детето е българче”, съобщи кореспондентът на “Нова телевизия”.

От ромската общност в градчето, където е открито детето, твърдят, че момичето е оставено за отглеждане от български роми. Родителите на Мария я оставили преди години, но на всеки няколко месеца идвали да я посещават. Според ромите майката и бащата на момичето се намират в района.

По информация на “Нова телевизия” гръцката полиция е потвърдила тази версия.

Преди в ромски катун бе открито 4-годишно русо момиченце. То се казва Мария и знае само няколко ромски думи.

След ДНК-тест властите са установили, че детето няма родствена връзка със семейството, в което живее. Полицията се опитва да установи самоличността на детето. Предполага се, че става въпрос за трафик на хора.

Очаква се днес двойката, която отглежда Мария, да се яви в съда и да отговаря по обвинения за отвличане на малолетно лице. Проверка е установила, че 40-годишната жена и 39-годишният й съпруг са регистрирали различен брой деца в различни общини на страната.

Пред властите 40-годишната ромка е претендирала, че е родила шест деца за десет месеца.

„Запитани как са се сдобили с Мария, двамата постоянно даваха различна информация“, коментира директорът на полицията в Солун Василис Халацидис.

Регистрацията на голям брой деца е един от основните начини, по които се издържат ромите в Гърция, които по този начин източват социалната система в страната.

Статията "Русото дете от ромския катун в Гърция е българче" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване